Home Vijesti Dmičić: Ustavni sud je donio odluke koje za Srpsku nisu prihvatljive

Dmičić: Ustavni sud je donio odluke koje za Srpsku nisu prihvatljive

0

BANJALUKA – Ustavni sud je donio odluke koje za Srpsku ne mogu biti prihvaćene, istakao je Mile Dmičić, profesor ustavnog prava i predsjednik Političkog savjeta DEMOS-a, gostujući u Јutarnjem programu RTRS, komentarišući odluku kojom su poništene pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske.
– Neprihvatljiva je odluka zato što je direktno usmjerena ne samo na integritet narodnih poslanika, i svih onih koji u parlamentarnom organu donese odluke koje su u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom Republike Srpske, nego predstavljaju posljednju liniju odbrane ustavnopravnog statusa Repblike Srpske u okviru Dejtonskih riješnjenja za BiH – istakao je Dmičić.
On je naznačio još nekoliko elemenata protiv te odluke.
– Ovo je još jedan korak u ustavnom sudovanju BiH koji nije uvažio pozitivna iskustva u sporovima o ovim i sličnim temama. Nije se pridržavao ustavnih normi, da bude čuvar ustava i da polazi od one nadležnosti koja mu je ustavom utvrđena. Ustavni sud će imati isključivo pravo na rješavanja sporova koji nastaju po ovom ustavu između entiteta, ili između BiH i jednog ili oba entiteta – dodao je Dmičić.
Dmičić se prisjetio i 1995. godine.
– Kada smo 8. septembra 1995. u praskozorje Dejtona utvrdili da se BiH sastoji od dva državotvorna dijela, od teritorije i srpskog stanovništva i ostalih koji tu žive, Mi smo tada došli do razdvajanja. Danas, 30 godina poslije imamo obrnut proces, spajanja – istakao je Dmičić.
Adblock test (Why?)