Home Vijesti Dmičić: Ustavni sud BiH umjesto da štiti Ustav BiH donio je političku...

Dmičić: Ustavni sud BiH umjesto da štiti Ustav BiH donio je političku odluku

0

BANJALUKA – Ustavni sud umjesto da štiti Ustav i osnovne principe pravnog poretka u BiH, ponovo je donio političku odluku i potvrdio svoju ulogu ne vlasti, nego i nadvlasti, izjavio je profesor ustavnog prava i predsjednik Političko-ekonomskog savjeta DEMOS-a Mile Dmičić, komentarišući odluku Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj koja se odnosi na zabranu negiranja genocida u Srebrenici.
Dmičić je gostujući u našem Јutarnjem programu naglasio da ovakav odnos očigledno degradira ustavnopravne funkcije ne samo u BiH nego i njenih državotvornih dijelova.
– Ovo je direktno miješanje Ustavnog suda BiH i umjesto da unapređuje ustavno-pravni sistem, on ih degradira i reformiše i time zamjenjuje legalne organe – smatra Dmičić.
On dodaje da smo zbog ovakvih odluka došli u sitaciju da se upitamo imamo li čuvara ustava i kako spriječiti ovaj atak na ljudska prava i slobodu izražavanja.
– Visoki prestavnik ustavno nije institucija u BiH, a pogotovo ne njegova bonska ovlaštenja. Bilo bi dovbro da se u ustavno-pravnom sistemu BiH nađe rješenje kako vršiti kontrolu nad odlukama Ustavnog suda – rekao je Dmičić i zaključio da će i ova odluka stati u red čekanja na njeno izvršavanje.

Prethodni tekstCvijanović: Bolji sam kandidat od Šarovića, on je u prednosti samo po broju nekretnina

Adblock test (Why?)