Home Vijesti Đurić: Srbe na KiM niko neće tretirati kao građane drugog reda

Đurić: Srbe na KiM niko neće tretirati kao građane drugog reda

0

Srpska lista neće ulaziti u koalicije i koalicione sporazume koje Srbe neće tretirati kao ravnopravne građane i ne prihvataju njihovu legitimnu volju pokazanu na izborima, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić nakon sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine na kojem je donijeto pet zaključaka o njihovom budućem političkom djelovanju.
– Srbi neće moliti nikoga, njima pripadaju po tamo važećem ustavu i zakonu određena ministarka mjesta i to ne bilo kojim Srbima, već onima koji su na izborima dobili 96 odsto podrške naroda – rekao je Ðurić i dodao da Srbi neće prihvatiti da Aljbin Kurti ili bilo ko drugi određuje ko će ih predstavljati u insitucijama.
Prema njegovim riječima, predstavnici Srba tražili su da ne ulaze u institucije koje ih neće poštovati, kako iz njih ne bi morali da izlaze već za par mjeseci.
Da bi ušli u koaliciju potrebno je da se napravi zaokret od 180 stepeni u odnosu na ono što se govori u Prištini, rekao je Ðurić.
Jedan od zaključaka donetih na današnjem sastanku, kojem je prisustvovalo 65 predstavnika Srpske liste i srpskih institucija, prema Ðurićevim riječima je i da Srbi neće prihvatiti status građanina drugog reda.
Direktor vladine Kancelarije kazao je i da su donijeli zaključak da će Srbi u slučaju novih pritisaka na institucije, škole, vrtiće, zdravstvene ustanove… biti spremni da ih napuste na solidaran način i da primjene nenasilne i mirne mjere otpora.
Među zaključcima je i taj da se traži momentalno ukidanje anticivilizacijskih taksi koje su štetne za sve građane južne pokrajine, kao i formiranje Zajednice srpskih opština,što kako je dodao mora da bude svačija obaveza pa i Kuritjeva.
Peti zaključak je da će sve srpske institucije nastaviti sa sprovođenjem plana Aleksandra Vučića i Vlade Srbije za podršku srpskom narodu, rekao je Ðurić i podsjetio da se u južnoj pokrajini realizuje 349 projekata od izgradnje puteva, bolnica, škola do privrednih kapaciteta.

Upozorio je i na opasnost od reciprociteta o kome Kurti priča jer se iza toga krije zabrana gora od taksi i odnosi se na robu iz Srbije, a koja bi se odnosila i na dokumente i odvijanje saobracaja, kao i druga ograničenja.
Foto: Nikolija Košak/RAS Srbija
Direktor vladine Kancelarije je ocijenio da se Kurti ponekada ponaša kao portparol Nenada Rašića i Slobodana Petrovića, kao i da je najava reciproteta koju je trebalo da nazove kamuflaža način da se Srbija prisili da prizna nezavisnost Kosova.
Ðurić je rekao da Priština mora da obezbijedi, kao što stoji po Ustavu i zakonu, da sedam odsto Srba bude u svim institucijama i javnim preduzećima i da će zato morati da otvori na desetine hiljade novih radnih mjesta.
Upitan da prokomentariše izjavu Kurtija da Srbi nisu za formiranje ZSO i da nisu reagovali kada je formiranje proglašeno neustavnim, Ðurić je kazao da to nije tačno, da se Srpska lista obraćala ustavnom sudu i da je na hiljade Srba na mitingu u Kosovskoj Mitrovici prije godinu dana protestvovalo zato što se ZSO ne formira.
– Nećemo dopustiti da nijedna laž poput ove prođe bez odgovora – kazao je Ðurić.
Podsjetio je i na činjenicu da su predstavnici Srba u jednom trenutku htjeli i samostalno da krenu u formiranje ZSO, ali se odustalo od toga kada je procijenjeno da bi moglo biti eventualnih problema.
Upitan kako će cjelokupna situacija uticati na dijalog i da li će biti nastavljen uskoro, Ðurić je kazao da ne bi spekulisao o nastavku dijaloga, kao i da srpska pozicija po tom pitanju ostaje ista.
Direktor Kancelarije je rekao i da vezu srpskih predstavnika i Beograda niko neće prekinuti kao i da će SL sve odluke donositi u konsultaciji sa predsjednikom i Vladom Srbije.
Ðurić je najavio i “pročišćavanje sopstvenih redova”, kako bi se radilo efikasnije i stvarao ekonomski ambijent za opstanak maldih na KiM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će od početka naredne godine biti povećane plate radnicima u javnom …
VIŠE

 Predsjednik Srbije danas učestvuje na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu. Uoči odlaska u Ženevu, Vučić je na Instagramu objavio …
VIŠE

Narodna poslanica PDP, Jelena Trivić, dobila je od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske prekršajnu prijavu zbog neprijavljenog …
VIŠE

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratili su se …
VIŠE

Informaciju da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Hrvatskoj prisustvovati Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u svojstvu predsjednika …
VIŠE

Grupa opozicionih poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražiće sazivanje hitne sjednice, a zahtjev će uputiti …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)