Home Vijesti ĐURIĆ O TRI KURTIJEVA PRICIPA “Ne može Kurti da određuje ko predstavlja...

ĐURIĆ O TRI KURTIJEVA PRICIPA “Ne može Kurti da određuje ko predstavlja Srbe u dijalogu”

0

Zanimljivo je da političari u Prištini misle da imaju pravo da određuju ko će da predstavlja srpsku stranu u dijalogu, a još je zanimljivije što Aljbin Kurti misli da može da razgovara sa nekim, očekujući da mu se taj neko ničice klanja i izvinjava mu se svakog dana za ono što jeste i nije kriv, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.
Tim riječima je Ðurić prokomentarisao Kurtijevu izjavu iz Berlina da ima tri principa za nastavak dijaloga, od kojih je prvi da neće predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za pregovaračkim stolom.
Ðurić je rekao da je paradoks kada Tači, Haradinaj, Veselji pokušvaju da sa ogromne moralne visine drže pridike Srbima ko za šta treba da se kaje i ko kome treba da se izvinjava.
– Kao da su oni bili časne sestre ili milosrdni anđeli za vrijeme agresije i terorističke pobune na KiM, pa imaju pravo da sa visine nekome dijele lekcije. A, svi dobro znaju šta su radili – rekao je Ðurić na konferenciji za novinare.
Ukazao je i da je problem sa stavovima prištinskih političara u tome što niko od njih ne gleda u budućnost, već se svaka njihova izjava odnosi na događaje od prije 20 godina, u pokušaju da se nekome nalijepi etiketa genocidnog, masovnih ubica, progonitelja, bez riječi o budućnosti.

Dodaje da oni smatraju da put u budućnost treba da vodi preko prošlosti tako što bi Srbi priznali lažnu, isključivu krivicu za sve događaje na KiM, kao da nije na hiljade Srba ubijeno i na stotine hiljada protjerane.
Pročitajte još:Kurti iznio tri principa: “Neću Vučića za pregovaračkim stolom”
– Samo sa Srbijom koja kleči ničice, koja se izvinjava i postiđena je pred moralnim veličinama Tačijem, Haradinajem, Veseljijem, oni hoće proces pomirenja – rekao je Ðurić.
To, dodaje, pokazuje da oni proces pomirenja ne žele, već sa samo da Srbiji i srpskom narodu stavljaju etikete, a da na radaru nemaju program za budućnost, već protiv dijaloga.
– Oni bi da biraju ko će da pregovara, pa im ne valja Vučić, jer neće da se izvinjava – primijetio je Ðurić.
Ponovio je da Srbija želi da ukaže na realno stanje na KiM i da utre put postizanju kompromisa, što znači da se u mjeri kojoj je moguće uvaže interesi obje strane, ali da je vrijeme pokazalo da je naša ruka ostala da visi u vazduhu.
– Nećemo odustati od očuvanja mira i pogleda u budućnost. Vrijeme će pokazati da su oni koji misle da se u budućnost ide preko prošlosti na pogrešnoj, a oni koji su za pomirenje i uvažavanje, na pravoj strani istorije – rekao je Ðurić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik SNSD  Milorad Dodik očekuje da će najkasnije do 23. decembra biti zakazana sjednica parlameta BiH na kojoj bi bio izabran novi Savjet …
VIŠE

Obezbjeđivanjem novih helikoptera nasa vojska će imati dovoljne snage za odvraćanje od agresije na našu zemlju, izjavio je danas predsjednik …
VIŠE

Kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti izneo je svoja tri principa za nastavak dijaloga, od kojih je prvi da neće predsjednika Srbije Aleksandra …
VIŠE

“Volio bih da ministar Đokić ostane u Kini, da malo postavi na noge i njihovu privredu.” Nebojša Vukanović, poslanik u …
VIŠE

Nadležna agencija utvrdila da su u UNION-u samo godinu dana od dobijanja dozvole za rad promovisali prvu generaciju diplomanata i da imaju samo …
VIŠE

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske dostavio imena povratnike iz Sirije, čiji se dolazak očekuje ovog vikenda. Dragan Mektić, …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)