Home Politika Đokić zbog „cinkarenja“ smijenio Savanovića?

Đokić zbog „cinkarenja“ smijenio Savanovića?

0

Mnoge je iznenadila vijest da je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u prethodnoj Vladi Republike Srpske, podnio ostavku na mjesto predsjednika Opštinskog odbora Socijalističke partije Mrkonjić Grad. Ni Savanović, ni Socijalisti nisu dali obrazloženje ovakvog poteza, a nakon ostavke, za predsjednika OO Mrkonjić Grad imenovan je šef kabineta iz vremena dok je Savanović bio ministar, Blaško Kaurin. Savanović je dugogodišnji član Socijalista, po mnogima je bez greške odradio mandat ministra, a za razliku od mnogih, nema afera koje se vežu za njegovo ime.

Naš dobro upućen izvor, blizak Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, tvrdi da je riječ o „sječi“ koja se pripremala dugo vremena, a razlog je sumnja predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića, da je Savanović iznio u javnost podatak da Đokić kao ministar nije sebi uplaćivao doprinose i poreze, nego da je dizao bruto platu.
Kako kažu upućeni, „sječu“ su po nalogu Đokića, pripremali njegov vozač, „koncesionar“ Goran Tadić, ministar Duško Milunović i doskorašnja Savanovićeva desna ruka Blaško Kaurin. Upravo je Kaurin, kao budući predsjednik mrkonjićkih socijalista interesantan, јеr ga је svojevremeno Savanović uprkos brojnim protivljenjima imenovao za šefa kabineta i napravio od njega „kadar“, da bi na kraju dočekao da ga upravo Kaurin smjenjuje sa partijskih funkcija.

Činjenica jeste da je podatke o neplaćanju poreza i doprinosa, dizanju bruto plata i skrivanju radne knjižice najlakše bilo naći na Đokićevom starom radnom mjestu – u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite, koje je u to vrijeme vodio Savanović. Međutim, među Socijalistima iz Mrkonjić grada vlada stav da bi tu moralo da bude još razloga, jer da je Savanović zaista odlučio da sruši Đokića, u javnost bi procurilo mnogo više podataka. Takođe, nagovještaji da su u smjenu direktno uključeni i Kaurin i Milunović i „noćni vuk“ Tadić, govore da se između Savanovića i Đokića dešavalo nešto mnogo ozbiljnije, što će svakako pokazati naredni period.