Home Vijesti Đokić: Štetno da se ide u izmjenu poslovnika Predstavničkog doma BiH prema...

Đokić: Štetno da se ide u izmjenu poslovnika Predstavničkog doma BiH prema prijedlogu SDS i PDP  

0

Izvršni odbor Socijalističke partije smatra veoma štetnim da se “ide” na izmjenu Poslovnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na način kako su to predložili SDS i PDP, izjavio je Srni predsjednik partije Petar Đokić.
Đokić je poručio da će se suprostaviti takvoj izmjeni Poslovnika, te ukazao na neophodnost usaglašenog pristupa.
Socijalisti su pozvali SDS i PDP na dogovor u kojem će aktivno učestvovati, te smatraju da bi bilo štetno ako bi se ta aktivnost provodila sa SDA i njenim partnerima.
. Smatramo da je neophodno, ako se nešto već želi mijenjati, da se dešava na bazi usaglašenog pristupa koji bi imale partije koje dolaze iz Republike Srpske – rekao je Đokić i dodao da je promjena Poslovnika složen posao.
On je istakao da će biti veoma štetno ako bi tu aktivnosti vodile samo dvije partije koje imaju i daleko manji broj glasova na izborima nego partije vladajuće koalicije. Đokić je podsjetio i na zaključke Narodne skupštine, koji su doneseni prošle sedmice, a obavezuju na određeno postupanje izabrane predstavnike iz Republike Srpske u institucijama BiH.

– Smatramo da je važan stav koji smo danas zauzeli, da treba omogućiti da Parlamentarna skupština BiH radi, ali da prvi potez treba da bude izbor Savjeta ministara i da pritom niko nema pravo postavljati uslove. Treba da se uvaži izborna volja i da onaj ko je dobio najveći broj glasova dobije priliku da imenuje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara – rekao je Đokić.
On smatra da je nedopustivo da se više od godinu dana čeka izbor Savjeta ministara, kao i da je vrijeme blokada potrošeno.
– Mislim da je igra koja se sada razvija da se aktivira Parlamentarna skupština, a sve ostalo ostavi po strani, štetna po BiH i ne vidim da bilo ko ko je razuman u ovoj zemlji treba to da podrži i kaže da je u redu – ocijenio je Đokić nakon sjednice Izvršnog odbora Socijalističke partije, održane u Pelagićevu.
On je istakao i da će izbor Savjeta ministara i aktiviranje parlamenta BiH biti jedan dobar korak naprijed u pogledu smirivanja političkih tenzija u BiH, jer će se stvari samo pogrošati ako ostane na ovakvom nivou.
– Ako je na red došlo da se imenuje predstavnik iz Republike Srpske, konkretno predstavnik srpskog naroda, nemaju pravo da blokiraju izbor takvog kadra bez obzira da li njima dopada ili ne dopada naš prijedlog koji smo usaglasili – poručio je Đokić.
Prema njegovim riječima, ucjene su pogrešan pristup koji pogoršava stanje u BiH i poslije više od godinu dana svi bi trebalo da izvuku pouku, posebno oni koji se bave ucjenama pri formiranju Savjeta ministara i sprečavaju da na čelo Savjeta ministara dođe predstavnik iz Republike Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

I danas su, kao i prethodnih nedjelja, opozicioni poslanici Jelena Trivić i Draško Stanivuković organizovali performans, čitanje, kako oni tvrde, …
VIŠE

Hrvatska 22. decembra bira novog predsjednika, a atmosfera predizborne kampanje došla je već i do BiH. U niz gradova zapadne Hercegovine pojavili …
VIŠE

Najviše štete Republici Srpskoj su nanijele prenesene nadležnosti koje su nametali visoki predstavnici, a jedina stranka čiji su poslanici …
VIŠE

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je danas da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima hronične, manje probleme sa srcem, ali da je u …
VIŠE

Mladi banjalučki političar Ivan Begić, koji je nedavno uklanjanjao transparente Milorada Dodika i Aleksandra Vučića sa auto-puta za današnje …
VIŠE

Priznanje Kosova do sada je zvanično povuklo 16 zemalja. U proteklih godinu dana u ovoj grupi našlo se ukupno šest novih država, a posljednja je …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)