Home Biznis Đokić potvrdio pisanje CAPITAL-a o dubiozi u distributivnim preduzećima ERS-a

Đokić potvrdio pisanje CAPITAL-a o dubiozi u distributivnim preduzećima ERS-a

0

05.08.2020. / 15:03

BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić priznao je da pojedina distributivna preduzeća u okviru “Elektroprivrede Republike Srpske” imaju visok nivo gubitaka u prvih pola godine, ali da su razlozi za gubitke u poslovanju različiti.

Na taj način potvrdio je pisanje portala CAPITAL-a da je gubitak velikih potrošača u korist matičnog preduzeća, isplata stimulativnih otpremnina, te pandemija koja je zaustavila privredu, skupo je koštala elektro-distributivna preduzeća u Republici Srpskoj.

Naime, u prvoj polovini 2020. godine prihodi su im pali čak 57,3 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine, pokazuje analiza CAPITAL-a.

Distributivna preduzeća ERS-a izgubila 57 miliona KM

Đokić je danas naveo da i “Elektrokrajina”, kao najveće distributivno preduzeće, ima evidentiran gubitak.

“U toku je proces restruktuiranja distributivnih preduzeća, koja su odobrila program smanjenja broja radnika po osnovu otpremnina. Taj program se realizuje s ciljem rasterećenja svih vidova troškova koji utiču na finansijski rezultat”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je u narednih nekoliko godina cilj ne samo konsolidovano, nego finansijski moćno preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske”.

“Vjerujem da mi taj cilj možemo ostvariti. Konsolidovana `Elektroprivreda` neće imati gubitke u poslovanju i vjerujem da će nastaviti sve one aktivnosti koje su planirane u skladu sa Strategijom razvoja energetike”, naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, plan je da “Elektroprivreda” bude nosilac velikih investicionih projekata, da nastavi započete i gradi nove energetske objekte.

“Tu prvenstveno mislim na Hidroelektranu /HE/ `Dabar`, HE `Bistrica`, pripremu za realizaciju zajedničkog projekta sa Srbijom kad je riječ o HE `Buk Bijela`, kao i još dvije elektrane na gornjem toku rijeke Drine”, rekao je Đokić.

On je dodao da je planirana i izgradnja solarnih elektrana u Hercegovini gdje “Elektroprivreda” već ima dodijeljenu koncesiju, te izgradnja vjetroelektrana, gdje ovo preduzeće ima koncesiju na lokaciji kod Berkovića.

“Ne sumnjam da ćemo po završetku procesa restruktuiranja preduzeća imati stabilnu energetsku situaciju i da ćemo imati još bolje javno preduzeće”, naveo je Đokić.

CAPITAL/Agencije

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of