Home Vijesti ĐOKIĆ OTJERAO POSLANIKE, ZALJULJAO MINISTRE Da li će previranja unutar socijalista promijeniti...

ĐOKIĆ OTJERAO POSLANIKE, ZALJULJAO MINISTRE Da li će previranja unutar socijalista promijeniti ODNOS SNAGA u koaliciji

0

Bez obzira na to da li će Petar Đokić, nakon najnovijih turbulencija unutar Socijalističke partije, uspjeti da se održi u fotelji prvog čovjeka ove stranke sasvim je izvjesno da će ovi događaji potpuno promijeniti odnose unutar koalicije.
I da Đokić ostane lider SP, sigurno je da unutar koalicije neće imati istu snagu kao do sada, jer mu u parlamentu Srpske ostaju tek dva poslanika, što je u odnosu na ostale koalicione partije zanemarljivo malo.
Đokić je vjerovatno toga i svjestan pa se, stoga, nije usudio zatražiti isključenje i preostala dva “pobunjena” poslanika, već samo njih troje, odnosno šefa kluba poslanika Maksima Skoke, predsjednika GO Banjaluka Gorana Selaka i člana IO i GO SP, te predsjednika regije Krajina Milenka Savanovića.
Ukoliko bi iz stranke isključili i preostalo dvoje poslanika – Andreu Dorić i Ristu Marića, Đokić je svjestan da tada, ne samo što bi SP spala na samo dva parlamentarca, već bi izgubila i svoj klub.
Međutim, bez obzira na to da li će ih isključiti iz SP ili ne, sigurno je da na njih ne mogu računati sve dok je Đokić na čelu te stranke. Iz toga proizlazi da Đokiću preostaju samo dva poslanika, čime se automatski otvara pitanje da li SP može imati tri ministra u Vladi Srpske i kakvu će ulogu imati unutar koalicije.
Preraspodjela snaga
Odnosi snaga za sada su takvi da SNSD sa svojih 29 poslanika u NSRS ima 6 ministara u Vladi RS, a SP sa 7 poslanika ima 3 ministra.
S druge strane DNS, koji je i do sada imao više poslanika od SP, tačnije njih 8, u Vladi Srpske ima 2 ministra, dok ostali koalicioni partneri – NDP, US i Demos, koji imaju po 4 poslanika u NSRS, imaju po jednog ministra.
Ako uzmemo u obzir da će socijalisti u narednom periodu moći računati na samo dva poslanika, onda će njihovi koalicioni partneri sasvim logično moći tražiti da SP, umjesto 3, ima samo jednog ili čak nijednog ministra u Vladi Srpske. I ne samo da SP neće moći zadržati toliki broj ministara u Vladi već ni pomoćnika ministara, ali ni direktorskih fotelja.
Politička analitičarka Tanja Topić kaže da je vrlo teško očekivati da bi koalicija mogla nastaviti funkcionisati na isti način na koji je to bilo do sada.
Foto Klix/RAS Srbija
– Iz prostog razloga jer je pet poslanika reklo “ne” partijskom lideru, čime su iskazali neku vrstu drugog političkog kursa. Scenario je gotovo identičan onome koji smo imali u DNS. S druge strane već smo imali priliku da čujemo stav koalicionih partnera da će koalicija ostati netaknuta. To znači da je koaliciji presudno ovih pet glasova poslanika koji sjede u NSRS – ističe Topićeva.
Pobunjenici
Ona podsjeća da je, ako se uzme u obzir dosadašnja politika vladajuće koalicije, koja je nastojala okupiti što više poslaničkih mandata, sasvim logično za očekivati da će im ovih 5 “pobunjenih” socijalista itekako biti važno.
Pročitajte još:POTVRĐENA ODLUKA Đokić: Isključenja zbog grube povrede statuta i djelovanja mimo partijeSKUP PODRŠKE JEDINSTVU SP “Nije partija jedan čovjek, partija smo svi mi” (FOTO)
– Vjerujem da će pritisak ići gotovo na isti način kao što je išao i kod DNS. Možemo očekivati određene smjene nekih ministara, pogotovo onih koji su iz tabora lidera SP. Čini mi se da se obruč oko Đokića steže, jer puno veću težinu imaju glasovi poslanika u NSRS od lidera stranke. Bar do sada je tako bilo – navodi Topićeva.

Isključeni socijalisti, s druge strane, za sada ne otkrivaju šta će biti njihov sljedeći potez ukoliko statutarna komisija potvrdi odluku Glavnog odbora SP.
Policija
Skoko je juče ponovio za Srpskainfo da se u nedjelju na sjednici Glavnog odbora u Doboju desila nepravda. On ističe da je sjednica nelegalno zakazana, te da je Đokić pokušao na sve načine da sprovede svoje lične planove.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Postupio je naivno i nepromišljeno. Poslanici SP su dobili podršku iz baze, ali pravu, a ne falsifikovanu. To je ono čega se predsjednik prepao, pa nas je dočekao s policijom – ističe Skoko.
Dodaje da Đokiću nije uspelo cijepanje partije, te da su odluke o isključenju nelegalne. Kako vrijeme prolazi, navodi Skoko, sve je više pitanja na koja predsjednik Đokić nema odgovor.
– Poslanici SP ostaju jedinstveni. Podrška nam raste, ljudi nam prilaze i mi nastavljamo započeto. Insistiramo na jedinstvu partije, slozi i sprečavanju samovolje, te pokušaja uništavanja Socijalističke partije – poručuje Skoko.
Radišić: Stranku ne čini pojedinac
Bivši predsjednik SP Živko Radišić, kojeg je na tom mjestu zamijenio upravo Petar Đokić, smatra da najnovija dešavanja nisu nikakva novost u svijetu politike.
Foto: RAS Srbija
– To što se trenutno dešava u SP nije nepoznato višestranačkim demokratijama i partijskim sistemima. Socijalistička partija, kao i mnoge druge stranke u BiH su, na žalost, doživjele brojne turbulencije. Mijenjaju se kadrovi, uslovi, okolnosti, ali i razni uticaji, uključujući i okruženje, međunarodnu zajednicu i slično – navodi Radišić.
On, međutim, upozorava da nijedna partija, pa ni SP, ne bi trebalo da bude vezana za pojedinca, jer partiju ne čini  jedna osoba već svi članovi.
Radišić ističe da je uloga pojedinaca u nekim partijama izuzetno velika, ali da stranka ima svoju koncepciju, pristalice, članstvo i ulogu, te da se jedna osoba ne može staviti iznad toga.
– Vjerujem da će SP ostati na nogama, da će iz ovoga izvuči određene pouke i izaći jača. Posljednja dešavanja u SP će sasvim sigurno tražiti jednu dublju političku analizu, ali je bitno da sačuvaju razum i izbjegnu rasipanje stranke zbog nečije sujete – poručuje Radišić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Vlasti Bosne i Hercegovine moraju hitno raditi na izmjenama Izbornog zakona kako bi se stvorili osnovni uslovi za održavanje fer i poštenih …
VIŠE

Reagujući na navode da će Srbima zaposlenima u MIP BiH biti oduzet jedan dan odmora zbog proslave 9. januara, predsjednik PDP Branislav Borenović …
VIŠE

Pet poslanika Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske formiralo je nezavisni klub poslanika Socijalističke partije, koji će …
VIŠE

Srbija će se recipročno odnositi prema svim potezima Crne Gore, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić komentarišući sastanak …
VIŠE

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, sastao se danas u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim. …
VIŠE

U Ministarstvu inostranih poslova (MIP) u Savjetu ministara svim zaposlenim, koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj, a koji nisu radili 9. …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)