Home Biznis Đajić daje još 150.000 KM za Kardiohirurgiju 

Đajić daje još 150.000 KM za Kardiohirurgiju 

0

07.12.2021. / 14:40

BANJALUKA – Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) na čelu sa Vladom Đajićem odlučio je da da još blizu 150.000 KM za treću fazu izgradnje Klinike za kardiohirurgiju, iako je u potpuno opremanje te Klinike već dogovoreno ulaganje gotovo 25 miliona maraka.

UKC RS (Foto: Capital)

Podsjetimo, sa pet privatnih firmi je još 2018. godine ugovoreno opremanje Kardiohirurgije vrijedno skoro 20 miliona KM, dok je Vlada RS nedavno obećala dati još pet miliona maraka iz Budžeta takođe u iste svrhe.

Naime, kako je navedeno u Obavještenju o dodjeli ugovora UKC će firmama sa kojima je već dogovoreno opremanje klinike dati još skoro 150.000 maraka za dougovaranje dodatnih roba, kao i utvrđivanje manjkova roba u vezi sa projektom finansiranja i realizovanja završetka izgradnje i opremanja preostalog prostora u objektu Južnog krila koji je namijenjen za kardiohirurgiju.

Ovaj ugovor je dodijeljen preduzećima „GETINGE GROUP South East Europe“ iz Beograda, „GRAĐ-PROMET“ iz Doboja, te „HIT ING“, „PAROCO-B MEDICAL EQUIPMENT“ i „Health Support Services“ iz Banjaluke, kojima je ranije povjereno opremanje Klinike vrijedno 20 miliona maraka.

Kako su istakli u UKC posao je dodijeljen pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. 

Milioni za već završen posao

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao Vlada RS je na 145. sjednici u Banjaluci usvojila Informaciju o potrebnim sredstvima za finansiranje nabavke dodatne opreme, namještaja i potrošnog materijala neophodnog za početak rada Klinike za kardiohirurgiju, iako je potpuno opremanje tog objekta već ranije dogovoreno sa pet pomenutih privatnih firmi.

„Vlada Republike Srpske je saglasna da se u Budžetu Republike Srpske za 2021. i 2022. godinu, za ove potrebe, obezbijede finansijska sredstva u iznosu od oko 5.014.000 KM sa PDV-om. Projekat Klinike za kardiohirurgiju realizuje se kao dio izgradnje i opremanja Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske“, saopšteno je tada iz Vlade.

Ulaganje od 19, 5 miliona dogovoreno 2018. godine

UKC je u junu 2018. godine raspisao nabavku kojom je tražio privatno preduzeće koje će sopstvenim novcem završiti izgradnju, te potpuno opremiti dio Južnog krila za potrebe kardiohirurgije u vrijednosti od 19,5 miliona maraka sa PDV-om.

Tražio se ponuđač koji će izvesti građevinsko – zanatske radove, hidroinstalacije, mašinske instalacije, mašinske instalacije – medicinski gas, elektro – energetske radove, telekomunikacione instalacije, instalacije elektromotornog razvoda, sistem modularnih zidova operacione sale i intenzivne njege, te opremiti prostor medicinskom opremom, kancelarijskim i ostalim namještajem.

Nacrtom ugovora bilo je definisano da su u cijenu uračunati radovi, instalacija robe, edukacija osoblja, i zakonska stopa PDV-a.

U oktobru 2018. godine izabran je konzorcijum od pet privatnih preduzeća koji će sopstvenim novcem završiti izgradnju, te potpuno opremiti Kardiohirurgiju, a Srpska će im to platiti u najmanje 48 mjesečnih rata.

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here