Home Biznis Diverzifikacija i ulaganje u radnike pobjednička formula za razvoj privrede

Diverzifikacija i ulaganje u radnike pobjednička formula za razvoj privrede

0

08.07.2022. / 15:41

SARAJEVO – Adoptibilnost, diverzifikacija i ulaganje u radnike je pobjednička formula za opstanak i razvoj privrede.

Foto: Dun & Bradstreet

Ovo je zajednički zaključak sa CEO Summita Sarajevo 2022. prestižnog skupa privrednih lidera u zemlji i regionu održanom juče u hotelu Hills na Ilidži, u organizaciji agencije Altermedia, čiji je centralni dio bio u znaku partnera – kompanije Dun & Bradstreeta, globalnog lidera poslovnih podataka.

Centralni dio Summita počeo je sa prezentacijom Ermina Cere, savjetnika kompanije Dun & Bradstreet koji je govorio na temu “Kako voditi kompaniju u vremenu konstantnih promjena” nakon čega su dodijeljeni Dun & Bradstreet platinasti sertifkati bonitetne izvrsnosti kompanijama Hifa Oil Tešanj, Tvornici Cementa Kakanj i kompaniji cargo-partner. Sarajevo.

Uslijedila je panel diskusija u kojoj su učestvovali predstavnici platinastih kompanija, vrhunskih bh. i regionalnih leaderi, sa višedecenijskim iskustvom u vođenju kompanija na domaćem i međunarodnom tržištu.

Izudin Ahmetlić – vlasnik Hifa Oil grupacije i Branimir Muidža – generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i HeidelbergCement grupacije u BiH i Hrvatskoj, bili su inspirativni panelisti na temu The CEO trenutak – liderstvo u neizvjesnim vremenima. Uz Amila Medoševića, MFA kompanije cargo-partner, menadžeri bonitetno izvrsnih kompanija podijelili su svoje recepte za uspjeh.

„Naša tajna uspjeha je u dobroj organizaciji uz dobre kadrove. Investiranje u znanje i ljude je najvažnija stvar a spoj mladosti, inteligencije i iskustva je dobitna kombinacija”, izjavio je na jučerašnjem CEO Summitu Sarajevo 2022. Na panel diskusiji Izudin Ahmetlić, vlasnik i CEO Hifa Oil Grupacije iz Tešnja.

Ahmetlić je na vrijeme prepoznao i koliko je važna raznolikost biznisa i počeo raditi na ozbiljnoj diverzifikaciji Hifa Oil-a.

Istakao je i značaj izvoza za razvoj kompanije u čemu je vrlo važna saradnja sa dijasporom.

“Nema kvalitetenog biznisa bez dijaspore. Ti ljudi su naučili raditi u organizovanom okruženju, imaju znanje, kontakte i novac. Saradnja s njima omogućava kvalitetan izvoz a svako ko želi razvijati svoj biznis mora izvoziti”, rekao je Ahmetlić.

Činjenica da je vlasnik 15 kompanija u BiH Nizozemskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori koje uspješno posluju i izvoze širom Evrope, a da je Hifa Oil ovu godinu započela sa 1,3 milijarde KM prihoda najbolje potvrđuje efikasnost formule za uspjeh Izudina Ahmetlića.

Prema riječima Branimira Muidže, CEO Tvornice cementa Kakanj, neizvjesnost je najveći problem a adoptibilnost je rješenje.

“Svi mi zadnjih decenija konstantno živimo u nečemu što se zove kriza – poslijeratna, privredna, Covid-19 kriza… i u takvoj situaciji borimo se za održavanje proizvodnje, zadržavanju kupaca, širenje tržišta, uopšte održavanje kvaliteta života tako da je prilagođavanje postalo neophodnost. Ja sam na ovoj poziciji 22 godine zato što se mijenjam i mijenjam sve oko sebe”, izjavio je Muidža.

U svoju formulu uspjeha stavlja ulaganje uzaposlene kao značajnu stavku.

“DNK naše kompanije je u odgovornosti a budućnost gradimo na znanju uposlenika. Jaki smo koliko je jak naš najslabiji uposlenik”, rekao je on.

Jedan od dobitnika prestižnog priznanja za rezultate poslovanja kakav je međunarodno priznat Dun & Bradstreet sertifikat bonitetne izvrsnosti je i kompanija “Cargo-partners” Sarajevo.

”Dun & Bradstreet-ov certifikat nam je važan jer znamo da iza njega stoji transparentna i međunarodno priznata metodologija a daje ga neovisna, svjetski poznata bonitetna kuća sa velikim iskustvom. Ovo priznanje je posebno značajno jer cargo-partner ove godine slavi 40 godina postojanja i 14 godina rada u BiH, rekao je Amil Medošević, menadžer za finansije i računovodstvo, koji je preuzeo sertifikat.

Tagovi:

Adblock test (Why?)