Home Biznis Direktor „Gradskog groblja“ tvrdi da ne krši zakon, ali ne nudi dokaz...

Direktor „Gradskog groblja“ tvrdi da ne krši zakon, ali ne nudi dokaz za to

0

08.10.2021. / 16:54

BANJALUKA – Direktor „Gradskog groblja“ u Banjaluci Željko Grbić tvrdi da ovo preduzeće ne uslovljava porodice osoba preminulih od virusa korona da pogrebnu opremu kupuju isključivo od njih, već da se samo drže procedura, ali za to ne daje nijedan konkretan dokaz.

Foto: Nezavisne novine

CAPITAL je ove sedmice obajvio da u „Gradskom groblju“ od početka pandemije porodicama preminulih od korone govore da pogrebnu opremu, često skuplju nego kod privatnika, mogu da kupe samo kod njih, iako to nigdje nije propisano.

Nakon što smo objavili i da je Gradska uprava Banjaluka zbog toga pokrenula istragu, oglasili su se iz ovog preduzeća, u kojem su do tada ćutali.

Direktor „Gradskog groblja“ Željko Grbić danas tvrdi da rade u skladu sa Pravilnikom o postupanju usljed smrti zaraznim bolestima, ali konkretno objašnjenje, ipak, nije dao.

Kaže da je juče razgovarao sa vlasnikom pogrebnog preduzeća „Duga“ koji je i iznio na vidjelo ovaj problem i zaprijetio tužbom „Gradskom groblju“.

Navodi da je pozvao i njega i sve ostale privatnike da svoju opremu izlože u njihovom salonu pogrebne opreme koji funkcioniše na bazi komisinone opreme.

„Mi zbog Pravilnika o postupanju ne možemo tijela držati u kovid mrtvačnici na UKC dugo jer je ugovorom definisano da moramo preuzeti tijela. Zamislite kako bi izgledalo kada bi radili tako kako želi privatnik. On traži da doveze sanduke i preda ih nama, pa da mi idemo gore, vozimo njegov sanduk, a nemamo kontakt sa porodicom. Mi imamo 85 radnika. Pomnožite to sa 20 ili 30 privatnika. Na šta bi to ličilo? To bi bila potpuna anarhija“, navodi Grbić.

Cijene

CAPITAL je objavio da su se cijene koje Gradsko groblje ispostavlja građanima nerijetko znatno više nego kod privatnika.

U našem posjedu je i račun iz kojeg je vidljivo da samo drveni i limeni sanduk  i zavarivanje koštaju oko 1.150 KM.

Dok direktor „Gradskog groblja“ tvrdi da imaju i jeftiniju opremu, naši sagovornici kažu da je imaju u ponudi, ali da je nemaju na stanju kada treba.

Ni na pitanje zbog čega službenici preduzeća govore porodicama da kod njih moraju kupiti pogrebnu opremu, u šta smo se i sami uvjerili, nismo dobili konkretan odgovor.

„Stoji to, ali svako može kod nas potpisati komisioni ugovor i izložiti robu. To je samo kod kovid slučajeva. Uvijek je postojao taj Pravilnik, samo je to sada izraženo u zadnje dvije godine zbog pandemije“, kazao je Željko Grbić.

Istakao je da se slaže sa tim da Gradska uprava provjeri navode da nezakonito rade i dodao da je ova oblast dosta nesređena i da se treba uvesti red.

S druge strane, vlasnik preduzeća „Duga“ Milan Štrbac potvrđuje da je juče imao sastanak sa rukovodstvom „Gradskog groblja“, ali navodi da smisleno objašnjenje nije dobio.

„Oni navode da ukoliko porodica ne dođe u roku od 12 sati nakon smrti tijelo moraju smjestiti u sanduk. To što oni nisu obezbijedili mjesto na kojem će tijelo biti dok porodica ne odluči šta će raditi, je potpuno nezakonito. Ja sam im tražio papir na kojem piše da moraju tijelo preuzeti u njihovoj opremi, ali naravno da to nemaju. Nema nijedne odluke o tome“, kaže Štrbac.

Ovaj problem je izražen od početka pandemije korona virusa s obzirom na to da se preminuli od ove zarazne bolesti prvo smještaju u limeni sanduk, a onda u drveni.

U “Gradskom groblju” od tada porodicama govore da takve sanduke mogu da kupe samo kod njih, iako to nigdje nije propisano.

Osim što građanima uskraćuje pravo na izbor, “Gradsko groblje” je ovakvim postupanjem uskratilo i pravo rada ostalim pogrebnim preduzećima.

Zbog toga im je preduzeće „Duga“ poslalo opomenu pred tužbu te zatražili odštetu zbog toga što su ih u proteklom periodu ostavili bez posla.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here