Home Biznis Direktor Folksvagena napušta kompaniju

Direktor Folksvagena napušta kompaniju

0

23.07.2022. / 14:50

BERLIN – Kompanija je u petak objavila da će glavnog izvršnog direktora Herberta Diesa zamijeniti Oliver Blum, šef Folksvagenovog odjeljenja Porše performansi, prenosi Investitor.me.

Foto: EPA

Folksvagen, drugi najveći svjetski proizvođač automobila, nije naveo razlog Diesovog odlaska. No, izvještaj Rojtersa koji se poziva na neimenovane izvore kaže da su porodice Porše i Pieč– koje između sebe poseduju većinu glasačkih prava u Folksvagenu– tražile promjenu na čelu. Kompanija nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar na te navode.

CNN ocijenjuje da je ovo bio naporan i izazovan mandat za Diesa. Preuzeo je upravljanje kompanijom 2018, nakon skandala “dieselgate” koji je kompaniju prisilio da plati ogromne američke i evropske kazne za lažna očitanja emisija štetnih gasova.

Ipak, uspio je da taj skandal stavi “u retrovizor” kompanije i fokus stavio na električna vozila više nego mnogi etablirani proizvođači automobila, pozicionirajući Folksvagen u sami vrh nove industrije.

“Električni fokus”

VW je rekao da će potrošiti 89 milijardi evra u sljedećih pet godina na razvoj električnih vozila, oko polovine planirane potrošnje u tom razdoblju, a cilj mu je da električna vozila predstavljaju četvrtinu prodaje do kraja 2026.

Broj baterijskih električnih vozila koje je VW prodao gotovo se udvostručio 2021. na gotovo 453.000 na globalnom nivou, čime se smjestio na 3. mjesto iza samo Tesle i General Motorsa.

„Herbert Dies odigrao je ključnu ulogu u unapređenju transformacije kompanije. Grupa i njeni brendovi održivi su za budućnost; njene inovativne sposobnosti i moć zarađivanja su ojačani“, rekao je Hans Dieter Putš, predsjednik uprave kompanije. Blic

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)