Home Vijesti Dimić: Za Stepinca pravoslavlje bilo najveće prokletstvo Evrope

Dimić: Za Stepinca pravoslavlje bilo najveće prokletstvo Evrope

0

Kontroverznog zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, koji je 1940. bio spreman da prihvati svaku drugu državnu kombinaciju, samo ne život sa Srbima, a pravoslavlje označavao kao najveće prokletstvo Evrope, današnja hrvatska istoriografija uzdiže na nivo sveca i o njemu nekritički sudi, ističe akademik Ljubodrag Dimić.
Dimić, koji je bio član mješovite srpsko-hrvatske komisije o ulozi i djelu Stepinca, kaže da je zagrebački nadbiskup od prvog do posljednjeg dana učestvovao u “katoličkoj žetvi pravoslavne njive” u okviru NDH, za koju je tvrdio da je “stvorena Božijom milošću”.
– Stepinac je formiran u okviru klerikalnih tradicija kojih se nije odricao do kraja života. Tolerancije tu nije bilo. Katolička država na čijem je izgrađivanju predano radio, bila je spremna da započne katoličku žetvu `istočne njive` u ime formiranja cjelovite, katoličke, nacionalno čiste hrvatske države. Za druge narode, vere i ideologije tu nije bilo mjesta – rekao je Dimić za Večernje novosti.
Pročitajte još:PROVOKACIJA Istoričar Holokausta pozvao na uklanjanje spomen-ploče hrvatskom kardinalu Stepincu
On podsjeća da je Stepinac smatrao da kod pravoslavnih nema morala, načela, istine, pravde i poštenja, te da se “Hrvati neće boriti protiv Nijemaca, već protiv Srba jer su za sve krivi Srbi zbog njihova varvarskog postupka prema Hrvatima”.
– Navedeni citati objašnjavaju Stepinčev odnos prema Srbima i njegovo ponašanje u ratu – ističe Dimić.

Kada je riječ o Stepinčevom odnosu prema zloglasnom Anti Paveliću, Dimić je naveo da je Stepinac u svom dnevniku, nakon jednog od susreta sa ustaškim poglavnikom napisao: “Ako taj čovjek bude upravljao Hrvatskom deset godina, kako mi je pripovijedao, Hrvatska će biti raj”.
On ukazuje da nadbiskup Stepinac nije krio oduševljenje nastankom NDH, te da je prilikom susreta sa vodećim ličnostima nove ustaške države davao uvjeravanja o spremnosti Rimokatoličke crkve na saradnju.
On ukazuje da dio hrvatskih istoričara, predstavljajući Stepinca kao bezgrešnog, dodjeljujući mu atribute sveca i borca protiv komunističke tiranije, pravoslavnog prozelitizma, okupacije i srbizacije Hrvatske, te zaštitnika hrvatskog naroda i vjere, više služi političkim potrebama i ambicijama sredine, nego naučnoj istini i formiranju kritičke svijesti. Dimić napominje da politička revizija istorije, koja predstavlja svojevrsno nasilje nad prošlošću, prati sve prelomne istorijske događaje, a nove rehabilitacije su, podjednako kao i nekadašnje, ideološke.
– Svjedoci smo političke revizije istorije, lažima se događaji u prošlosti `prilagođavaju` interesima političara. Vreme globalizma iznjedrilo je transnacionalnu istoriju koja nudi alternativni pristup nacionalnoj istoriji i prioritet daje vezama, mrežama, interakcijama koje prevazilaze granice država i naroda, ugrožava i briše sliku prošlosti malih naroda i njihovih država, ne prepoznaje njihovu ulogu i postojanje u prošlosti i sadašnjosti, a time i u budućnosti – rekao je Dimić.
Dimić ističe da društva koja prihvataju istorijsku istinu onakvu kakva je uistinu bila imaju budućnost, dok je sebi ukidaju ona druga, nespremna da se sa istinom o prošlosti suoče.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da je priznanje koje mu je dodijeljeno na Svjetskom kongresu …
VIŠE

Zastupnik SDP u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović oglasio se nakon informacije o reizboru Sebije Izetbegović na čelo Kliničkog centra …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH, prema Ustavu, glavnu riječ vode entiteti i da samo ono što oni dogovore može …
VIŠE

„Cilj je da stimulišemo vlasnike automobila, koji bi za kilometar ili dva sami dolazili u centar autom, da koriste javni prevoz. Neće im se …
VIŠE

Odlučili da se porodica Popović izbaci iz svoje kuće zbog duga od 7.000 maraka. Milenko Milekić, predsjednik Osnovnog suda …
VIŠE

Nakon smjene u Hitnoj pomoći trči maraton i priprema se za triatlon. Marko Paovica, ljekar iz …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)