Home Biznis “Dani drvarske drenjine” okupili 30-ak izlagača

“Dani drvarske drenjine” okupili 30-ak izlagača

579

10.10.2020. / 16:43

DRVAR – “Dani drvarske drenjine” okupili su danas tridesetak izlagača koji su predstavili razne rukotvorine i proizvode od drenjina, ali je sve bilo dosta skromnije zbog epidemije virusa korona.

Foto: Srna

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da je manji broj izlagača i posjetilaca, ali da su Drvarčanke pokazale svojih ruku djelo, te napomenula da proizvodi od drenjina mnogim drvarskim porodicama upotpunjuju budžet.

“Uskoro ćemo brendirati i mućeni pekmez od drenjina, na korak smo do cilja, a u narednom periodu radićemo na brendiranju soka od drenjine-imbera i rakije drenje”, naglasila je Runićeva.

Runićeva je u saradnji sa Udruženjem “Drvarska drenjina” posthumno odlikovala Velimira Kunića, koji je ranije bio ministar razvoja, preduzetništva i obrta u Vladi FBiH, u ime njegovog velikog doprinosa i zalaganja za Drvar.

Runićeva je dodala će u narednom periodu pokrenuti inicijativu da Dom kulture u Drvaru ponese ime u čast Kunića.

Mućeni pekmez koji je danas predstavljen, prema riječima pomoćnika ministra vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva Republike Srpske Gorana Bursaća, jedinstven je proizvod i sigurno će poslije zaštite geografskog porijekla naći svoje mjesto na mnogim tržištima.

Tradicionalnoj privredno-turističkoj manifestaciji u Drvaru prisustvovala je i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać koja je navela da ovaj narod pokazuje da se i u nemogućim povratničkim uslovima mogu stvoriti uslovi za život.

“Narod Drvara i okolnih mjesta imaće podršku u svim aspektima”, istakla je za Srnu Bursaćeva.

Opština Drvar nagradilaje tri izlagača u kategoriji najbogatije ponude suvenira i rukotvorina, štand sa najljepšom dekoracijom i štand sa najraznovrsnijom ponudom od proizvoda sa drenjinama.

Manifestaciji su prisustvovali predstavnici udruženja drvarčana iz Banjaluke i Novog Sada, direktor vojvođanskog Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo, poslanici u Skupštini Livanjskog kantona, ministar privrede u Vladi Livanjskog kantona Miloš Bauk.

Prisustvovao je i načelnik opštine Petrovac-Drinić Milan Grbić, predsjednik Udruženja “Povratnici” Nemanja Davidivić, predstavnik konzularne kancelarije Srbije u Drvaru Predrag Mitić, te predstavnici opštine Bačka Palanka i Udruženja “Srpski krajevi”. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here