Home Servisne Danas sunčano i toplije nego juče

Danas sunčano i toplije nego juče

0

U cijeloj BiH danas će preovladavati sunčano i toplije vrijeme, uz malu lokalnu oblačnost.


Foto: Guliver/Getty Images/Zbynek Pospisil

Najviša dnevna temperatura od 20 do 27, na planinama oko 16 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće slab do umjeren zapadni vjetar.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jutros na sjeveru preovladava pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim krajevima malo do umjereno oblačno i sunčano.

STANJE NA PUTEVIMA

Uslovi za vožnju jutros su povoljni, jedino magla mjestimično smanjuje vodljivost u kotlinama, duž rijeka i u višim predjelima, pa je na ovim dionicama potreban pojačan oprez u vožnji, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Na dionicama na kojima se izvode radovi saobraćaj je usporen i regulisan saobraćajnom signalizacijom čije je poštivanje obavezno.

Radovi se izvode na dionicama magistralnih puteva Drinjača-Milići-Vlasenica, Kotor Varoš-Obodnik, Krupac-Bogatići na području opština Istočna Ilidža i Trnovo, Johovac-Rudanka, te regionalnim putevima Lukavica-Pale i Šekovići-Caparde.

U toku su radovi i na auto-putu Gradiška-Banjaluka na lokalitetu Mahovljanske petlje, kao i postavljanje naplatnih stanica “Aleksandrovac” i “Nova Topola”.

Zbog aktiviranih klizišta saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, kao i lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, dok je na lokalnom putu Svodna-Brezici u opštini Novi Grad potpuno obustavljen.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na području Banjaluke režim u odvijanju saobraćaja je izmijenjen na lokacijama na kojima se izvode radovi i regulisan saobraćajnom signalizacijom.

U FBiH će se danas i u ponedjeljak, 30. septembra, od 8.00 do 20.00 časova raditi na dionici magistralnog puta Tarčin-Konjic, a saobraćaj će regulisati semafori.

Zbog radova na autoputu saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo i Treševine preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

autoput, put, drum, saobraćaj, vožnja, putevi
Foto: MONDO/Predrag Vujić

Na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk dva u noćnim časovima saobraćaj se obustavlja od pola časa poslije ponoći do 4.30 časova ujutro.

Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačane frekvencije vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera.

Na obilaznici kroz naselje Tetovo, regionalnim putem Nemila-Tetovo-Zenica, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi sedam i po tona.

Radovi usporavaju saobraćaj i na dionicama magistralnih puteva Olovo-Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje, Donji Vakuf-Travnik, Semizovac-Vogošća, Lanište-Ključ i Jezero-Jajce.

Kada je riječ o graničnim prelazima, ovoga jutra zadržavanja su, za sada, do 30 minuta. I dalje je obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, između BiH i Hrvatske.

Iz AMS-a podsjećaju vozače, koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH, da mogu da provjere trenutno stanje saobraćaja na graničnim prelazima Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.