Home Biznis Danas odlučujući dan za „Kraš”

Danas odlučujući dan za „Kraš”

0

BEOGRAD, Dan de za najpoznatiji hrvatski konditorski brend je ponedeljak, kada je zakazana Skupština akcionara „Kraš Esopa”. Planirano je da  radnici akcionari (18,45 odsto akcija) odluče o tome hoće li zajedno s Mesnom industrijom „Braća Pivac” (30,73 odsto akcija) objaviti ponudu za preuzimanje ostalih akcija „Kraša” jer zajedno imaju nešto manje od polovine svih akcija.

Planovi Mesne industrije „Braća Pivac” sada su poremećeni jer su htjeli da po cijeni od 380 kuna za akciju, koliko je iznosila početkom mjeseca, za male pare kupe većinski udio. Međutim, dešavanja na berzi, odnosno kupovina srpskog biznismena Nebojše Šaranovića, značajno su podigla cijenu i na ovom nivou njima će biti teško da ostvare svoje planove.

Njegova firma „Kapa star” obavestila je prije tri dana zagrebačku berzu da ne namjerava da uputi dobrovoljnu ponudu za otkup preostalih akcija. Nenad Gujaničić, broker kuće „Memenosekjuritis”, kaže da je Šaranović kupovinom prethodnih dana premašio udio od 20 odsto.

Što se tiče ponude za preuzimanje, nju je mogao da uputi kad god zaželi (i kada nije imamo nijednu akciju), ali to naravno da neće uraditi sve dok ne dođe do 25 odsto akcija. Tada se aktivira zakonska obaveza davanja ponude i za preostale manjinske akcionare. Ako bi sada objavi tu obavezujuću nameru za preuzimanje, onda bi izgubio pravo da kupuje akcije direktno na berzi (to je sada slučaj s „Braćom Pivac” – kaže Gujaničić.

On dodaje da, ako „Braća Pivac” upute ponudu za preuzimanje, „Kapa star” može da odgovori konkurentskom ponudom u kojoj će dati bolju cijenu. Očito da će odlučujuću ulogu ovdje odigrati udruženi mali akcionari. Sigurno je da će visoka cijena koja je dostignuta u posljednje dvije nedjelje biti primamljiva za njih, pa je moguće da će ponuditi svoje udjele.

Prema pisanju medija, Šaranović je već iskeširao oko 30 miliona evra. Prije mjesec dana pojedinačne akcije „Kraša” su vrijedile oko 50 evra, a sada su oko 140 evra. Pretpostavlja se da su hartije na tržište iznieli mali akcionari koji nisu organizovani u udruženje.

U svakom slučaju, prema sadašnjem odnosu snaga, toliko ulaganja i podizanje cijene akcija moglo bi da se razumije jedino ukoliko je Šaranović sklopio neki dogovor s jednom od dva najjača suvlasnika.

Prema ocijeni upućenih, srpski biznismen će najvjerovatnije uputiti ponudu za preuzimanje. „Kraš” s godišnjim prihodom od 150 miliona evra je mnogo veća kompanija od njegovih konditorskih fabrika: „Jafe” s godišnjim prihodom od oko 40 miliona evra i „Baninija” od 15 do 20 miliona.

I vjerovatno mu je namjera da ih spoji. Manja je vjerovatnoća da akcije kupuje za nekog drugog kao što su pisali hrvatski mediji. On je početkom ove godine prodao „Avala Adu” za 133 miliona evra. Budući da „Kapa star” u svom portfelju ima i kompanije „Umka”, „Papir servis”, te „Geomašinu”, koje prave proizvode od papira. Politika

Ključne riječi:& & , , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of