Home Vijesti Dačić: Poslije britanskih dokumenata o Srebrenici, potrebno pretražiti zapadne arhive

Dačić: Poslije britanskih dokumenata o Srebrenici, potrebno pretražiti zapadne arhive

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi istoričari iz Srbije, nakon objavljivanja britanskih dokumenata o događajima u Srebrenici, trebalo sada da se posvete izučavanju britanskih i arhiva ostalih zemalja o tom periodu.
– Neće nama sami Englezi, Amerikanci, pa čak i Rusi dati sve te stvari. To mora neko iz Srbije da ide i da proučava, da traži – rekao je Dačić.
On je istakao da u tim arhivama ne postoje podaci samo o Srebrenici, te dodao da su prije Srebrenice bili i slučajevi “Markale” i “Vaso Miskin”, slučajevi tokom rata u Sarajevu, kada su od granata poginuli civili, za šta su optuženi Srbi.
– Gdje su austrijski, njemački, engleski, mađarski arhivi, šta je sa ruskim arhivima vezano za taj period? – izjavio je Dačić za Televiziju Hepi. On je dodao da se na osnovu toga piše istorija, ali da još nije sve za istoriju jer su i dalje sve te stvari aktuelne i o tome se raspravlja i donose odluke, te ocijenio da bi veliki broj odgovora na ova pitanja mogao da se sazna kada se pogledaju arhive.
Dačić je kao primjer naveo Dejtonski sporazum i upitao da li je tadašnji američki zvaničnik Ričard Holbruk stvarno obećao tadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da neće ići u Hag, a tadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću da Amerika neće priznati Kosovo, ako se dopusti ulazak verifikatora na područje Kosova i Metohije.
Dačić je rekao da Srbija nema originalni primjerak Dejtonskog sporazuma sa potpisom Miloševića, te dodao da mu je rečeno da je to uništeno u nekoj poplavi u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, ali da ima kopiju. On je naveo da su vrlo bogate američke arhive i da se možda iz njih nekada sazna da li je Holbruk nešto obećao Miloševiću.

– Kroz arhive se vidi i raspad Jugoslavije. Iz američke arhive će se sve vidjeti jer Amerikanci sve razgovore snimaju, ako je Holbruk zaista nešto obećavao Miloševiću. Miloševiću je on obećao ako se puste verifikatori verifikaciona misija na Kosovo i to pitanje počne se rješavati, da Amerika nikad neće priznati Kosovo – dodao je Dačić.
On je naveo da mu je pokojna Miloševićeva sekretarica rekla da je Holbruk čak i potpisao neki papir, ali da niko nema taj papir.
– Sve Miloševićeve stvari su poslije hapšenja zaplijenili, čak su mu i orden uzeli. Porodica Milošević nema nikakvu arhivu, zato što je kada je Milošević uhapšen došla policija i sve odnijela – rekao je Dačić.
On je naveo da je Ministarstvo spoljnih poslova sa Narodnom bibliotekom Srbije pokrenulo akciju da se digitalizuju svi međunarodni ugovori, što je veoma bitno da bi se sačuvalo za istoriju.
Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Dačić je istakao da će i ove godine biti još povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova. Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori trenutno se sprovodi progon srpskog naroda. Dačić je naveo da u Crnoj Gori Srbi dobijaju otkaze jer su Srbi i samo zato što se izjašnjavaju kao Srbi.
– Pa i brat mog šefa obezbjeđenja, koji je iz Bijelog Polja, dobio je otkaz jer se izjasnio kao Srbin. To je progon srpskog naroda – rekao je Dačić. On je naveo da je cilj da na sljedećem popisu u Crnoj Gori bude što manje Srba, dodajući da ih je 2003. godine bilo 32 odsto, a sada ih je 29 odsto.
– Mi moramo da postavimo naš cilj. Naš cilj je da zaštitimo srpski narod, da imaju pravo na svoj identitet, da se slobodno izražavaju kao Srbi gdje god da su na svijetu – istakao je Dačić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Iznad tunela na auto–putu „9. januar“, na kome se nekad nalazio transparent „Svjetlo na kraju tunela“, osvanuo je novi. Kako je zabilježio …
VIŠE

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih …
VIŠE

Vlada Republike Srpske će u narednom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN posvetiti poglavlje neustavnom i antidejtonskom djelovanju visokog …
VIŠE

“Najavljena mogućnost povećanja plata u državnim organima vlasti za 4,5 odsto. Vi kakvi ste odmah ćete se buniti zaboravljajući koliko mnogo i …
VIŠE

Republika Srpska ga optužuje da ignoriše vehabijske i ekstremističke pokrete u BiH. Valentin Incko, visoki predstavnik za …
VIŠE

Finansiraju 33 nove usluge koje do sada nisu bile dio zdravstvenog sistema Srpske, zbog čega su pacijenti na liječenje išli izvan Srpske. Dejan …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)