Home Vijesti DAČIĆ PORUČIO “Antisrpstvo u Crnoj Gori ne može da naiđe na aplauz...

DAČIĆ PORUČIO “Antisrpstvo u Crnoj Gori ne može da naiđe na aplauz iz Beograda”

0

Srbija će se recipročno odnositi prema svim potezima Crne Gore, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić komentarišući sastanak koji je sinoć hitno sazvao predsjednik Aleksandar Vučić povodom pogoršane situacije u regionu, a naročito u Crnoj Gori.
Dačić je novinarima rekao da je sastanak sazvan naročito poslije incidenta, odnosno napada na mladića u Podgorici koji je pokazao tri prsta, nakon čega je prebijen.
– Analizirali smo situaciju na tom sastanku, nadležni državni organi su se obratili crnogorskim državnim organima za informaciju o kakvom se incidentu radi, da li je riječ o etničkom, da li su motivi etnički, odnosno da li je riječ o nasilju prema Srbima, jer ne vjerujem da je taj mladić mogao da ugrozi više desetina ili stotina ljudi sam, jedino ukoliko to ugrožavanje nije podizanje tri prsta – kazao je Dačić.
Govoreći o recipročnim mjerama, šef srpske diplomatije je kazao da je Ministarstvo spoljnih poslova uskratilo broju dva u crnogorskoj ambasadi – ministru savetniku, u Beogradu prisustvo na sastancima u državnim institucijama.
Ako neko misli da Srbija neće reagovati, nemoj to da misli, rekao je Dačić i naveo da je tu riječ o diplomatiji.
Ipak, kako kaže, Srbiji je u interesu da se situacija smiri, a ne da se nadalje pooštrava.
– Zato pozivamo sve na mir, pozivamo vlasti u Crnoj Gori na razgovor sa svojim građanima, ne sa nama, sa svojom crkvom, koja je većinska u Crnoj Gori – rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, problemi u Crnoj Gori nisu isprovocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženim reakcijama vlasti iz Beograda.
Ističe da za probleme nastale u toj državi mora da postoji odgovornost unutar same Crne Gore, da se vodi dijalog, da se na miran način rješavaju problemi, za šta je, kako kaže, Srbija životno zainteresovana.
– Naravno da ćemo reagovati na svaki napad na Srbe, jer nećemo valjda dočekati to vrijeme gdje će biti nepoželjne srpske registarske tablice u Crnoj Gori, da će se neko prebijati zbog pokazivanja tri prsta ili ako se sjećate da je Crna Gora izrazila protest zbog pokušaja paljenja crnogorske zastave, šta ćemo sa snimcima koji pokazuju uriniranje nad srpskom zastavom na šta se nije oglasila zvanična Crna Gora – naveo je šef srpske diplomatije i podsjetio da su zvaničnici iz Srbije osudili pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu.
Kako je dodao, zvanični Beograd želi smirivanje situacije.
– Mi uopšte ne osporavamo crnogorsku državnost, ali antisrpstvo u Crnoj Gori, to ne može da naiđe na aplauz iz Beograda – istakao je i dodao da Srbija čvrsto stoji iza interesa i prava srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori.
Odgovarajući na pitanje da li smatra da je problem u Crnoj Gori vjerske ili političke prirode, Dačić kaže da bi to prvenstveno trebalo da bude vjerske prirode i primijećuje da je to pitanje ispolitizovano.
Navodeći da je Srbija sa Crnom Gorom nekada bila u istoj, nekada u dvije odvojene države, Dačić je kazao da se nikada nisu tukli i da to ne smiju ni da dozvole da se dešava.
Odgovarajući na pitanje da li javni diskurs koji potencira na razlikama, a ne na sličnostima između Srbije i Crne Gore udaljava od dijaloga i rješenja problema, Dačić je kazao da je problem u tome šta u Crnoj Gori rade Srbima, a ne u javnom diskursu.
– Oni treba da promijene odnos prema Srbima koji tamo žive i oni o tome treba da vode dijalog, šta mi imamo da vodimo dijalog. To je njihova međunarodna obaveza – istakao je šef srpske diplomatije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović, sastao se danas u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Rusije u BiH Petrom Ivancovim. …
VIŠE

U Ministarstvu inostranih poslova (MIP) u Savjetu ministara svim zaposlenim, koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj, a koji nisu radili 9. …
VIŠE

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić ne odbacuje mogućnost da su bošnjačke političke partije kod Međunarodne organizacija za …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiće Drvar i Mrkonjić Grad u srijedu, 29. januara. Prema programu posjete, u Drvaru će u 8 časova …
VIŠE

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković rekao je danas da je protiv njega podneseno …
VIŠE

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u slučaju da Međunarodna …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)