Home Vijesti Da li se Bratić vraća na staru funkciju?

Da li se Bratić vraća na staru funkciju?

0

BANJALUKA – Klub poslanika SNSD prošle sedmice je iznenada povukao kandidaturu Denisa Šulića za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske koji je trebao naslijediti Senada Bratića iz SDA.
Da li to znači da bi Bratić mogao ponovo na tu fuknciju? On je rekao da o povratku na staru poziciju zna onoliko koliko pročita ili čuje u medijima, ali i da je upoznat o povlačenju Šulićeve kandidature prije početka sedme sjednice NSRS.
– Nama je bila čudna sama ta inicijativa. Međutim, prije početka kolegija to je povučeno. Šta je razlog, nezahvalno je nagađati. Možda je razlog taj da je pozicija shvatila da bi nametanje, govorim o biranju predstavnika jednog naroda od drugog, bilo loša poruka, pa su zaustavili inicijativu za imenovanje – istakao je Bratić za Klix.
On ističe da će se tek vidjeti kakva je namjera vladajućih struktura u Narodnoj skupštini RS.
Na pitanje da li je Šulićevo povlačenje zapravo urađeno zbog ostavljanja prostora za dogovor SDA i SNSD u procesu formiranja vlasti na nivou BiH i kako bi se Bratić vratio na funkciju, on odgovara da u Stranci demokratske akcije o tome nije razgovarano u posljednje vrijeme.
– Svašta se događalo. Postojala je ta inicijativa za moj opoziv pa sam ja dao ostavku. Mi u SDA smatramo da pozicija u NSRS treba učiniti prvi korak. Mislim da su vidjeli da ovo nije rješenje za krizu i za formiranje vlasti na nivou BiH. Nije rješenje dizati tenzije, rješenje je samo u dogovoru – ističe Bratić.
On smatra da niko ne treba drugome nametati nešto političkom silom.
– A pogotovo da jedni drugima smjenjujemo izabrane predstavnike koji imaju legitimitet i legalitet da predstavljaju jedan konstitutivni narod – dodao je.
Ukoliko dođe do odluke da Senad Bratić ponovo bude kandidat za staru poziciju, postoje procedure koje su definisane poslovnikom o radu NSRS. Prijedlog mora doći od predstavnika u NSRS, nekog od poslanika ili klubova.
Let’s block ads! (Why?)