Home Biznis Da li je na pomolu krah tržišta rada u BiH?

Da li je na pomolu krah tržišta rada u BiH?

0

18.05.2022. / 16:20

Otvaranjem tržišta rada zemalja EU, direktno ili posredno, došlo je do velikog odliva radne snage sa tržišta rada Bosne i Hercegovine. Razmjere odliva su takve, da se u rekordnom roku stanje do te mjere promjenilo da je teško pronaći kandidate za mnoga upražnjena radna mjesta.

U strukturi radnih mjesta, ako zanemarimo obične i polukvalifikovane poslove, sve manje je potencijalnih kandidata za zahtjevnije poslove.

Odlaskom (sa)radnika koji samostalno obavljaju radne zadatke na radnim mjestima, ostaje teško popunjivo radno mjesto u budućnosti.

Kada se uzme u obzir stepen organizovanja organizacija, u pravilu neuređen proces ljudskih resursa, za očekivati je da će odlaskom postojećih zaposlenih, u mnogim slučajevima zauvijek otići i znanje iz organizacija.

U poslednje vrijeme uočljive su aktivnosti udruženja poslodavaca da privole nadležne institucije da odobre i omoguće veći priliv radne snage iz inostranstva. Kako smo siromašno tržište rada, zainteresovane možemo očekivati iz najsiromašnijih država svijeta.

Zemlje okruženja Srbija i Hrvatska, pod velikim pritiskom stranih investitora, počeli su sa zapošljavanjem radnu snage iz Nepala, Filipina, Indije, Turske, … .

Koliko su dobro uredili zakonodavstvo u vezi zapošljavanja pomenute radne snage, saznaćemo brzo, čim se pojave prvi problemi (koji su neizbježni, a tiču se npr. zahtjeva radnika za spajanjem porodica, porasta kriminaliteta uslijed nedovoljnih primanja, zahtjevima za većom integraciijom u društvo,..).

Do sada nije postojao ozbiljniji interes nadležnih institucija za rješavanje ove goruće problematike.

Mnogim građanima BiH ponestaje strpljenje da se uredimo kao normalno okruženje za rad, pa bježe tražeći bolje za sebi i porodicu.

Organizacije/poslodavci koji ne budu u stanju da izvrše preuzete poslovne obaveze, postepeno će nestajati, posljedično bez posla ostaće mnogi.

Vrijeme je za pitanje najodgovornijim u društvu, kako ćete održati funkcionalnost tržišta rada?

Kakav god da je odgovor, potrebno je zbog budućnosti ovog prostora, ostanka njenih građana i organizacija, brzo donijeti i sprovesti teške, a kvalitetne odluke.

Autor: Miroslav Vukajlović direktor agencije Spektar

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)