Home Vijesti CVIJANOVIĆEVA U BRISELU “Konstituisanje Savjeta ministara preduslov za nastavak kretanja ka EU”

CVIJANOVIĆEVA U BRISELU “Konstituisanje Savjeta ministara preduslov za nastavak kretanja ka EU”

0

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Briselu sa direktorom Odsjeka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u okviru Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst o političkoj situaciji u BiH, odnosno paralizi zajedničkih institucija zbog opstrukcija u formiranju vlasti.
Na sastanku je ukazano da je hitno konstituisanje novog Savjeta ministara neophodan preduslov obezbjeđenja institucionalne stabilnosti u BiH i nastavka njenog kretanja u procesu evropskih integracija.
Predsjednik Srpske je istakla da je Republika Srpska jedina u potpunosti konstituisala vlast nakon prošlogodišnjih izbora i ukazala na njenu čvrstu opredijeljenost ka bržem kretanju ka Evropskoj uniji.
– Na isti način na koji je za samu Evropsku uniju i njene države članice od ključnog značaja da što brže sprovedu reformske procese i omoguće efikasno i stabilno funkcionisanje ove organizacije, za nas, koji se nalazimo u procesu pridruživanja ili pristupanja Uniji, od suštinskog značaja je da znamo kako će izgledati Evropska unija u čijem članstvu želimo da se nađemo – rekla je Cvijanovićeva.

U okviru posjete Briselu, Cvijanovićeva se sastala i sa Kristijanom Danijelsenom, direktorom Direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije, rečeno je Srni u kabinetu predsjednika Republike.
Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o realizaciji finansijske pomoći Evropske unije BiH, posebno u oblastima zaštite životne sredine, poljoprivrede i ruralnog razvoja, te transporta.
Tom prilikom, Cvijanovićeva je istakla da se proces programiranja sredstava pomoći Evropske unije mora realizovati u skladu sa definisanim procedurama, te uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i mehanizma koordinacije u BiH.
Isključivo na taj način, rekla je Cvijanović, omogućiće se da proces programiranja sredstava pomoći Evropske unije bude efikasan, te da se finansijska podrška obezbijedi projektima koji u potpunosti odgovaraju konkretnim potrebama građana.
Predsjednik Srpske razgovarala je i sa predsjedavajućim Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom. Tokom sastanka, ona je istakla da članstvo u Evropskoj uniji i regionalna saradnja ostaju prioritet institucija Republike Srpske, te naglasila neophodnost aktivnosti koje će ubrzati proces evropskih integracija, uključujući i konstituisanje vlasti na svim nivoima u BiH.
Prethodno, Cvijanovićeva se sastala i sa Markom Zanijem, predsjedavajućim poslaničke grupe “Identitet i demokratija” u Evropskom parlamentu, te Rastislavom Trnkom, predsjednikom slovačke regije Košice, koja je ovogodišnji partner Republike Srpske u okviru manifestacije “Evropska nedjelja regija i gradova”, koja se odražava u Briselu tokom ove sedmice.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Poslanik Kluba SDS u parlamentu Srpske Nebojša Vukanović obrušio se danas na Glavnu službu za reviziju javnog sektora Republike Srpske navodeći …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici preminulog general-pukovnika Vojske Republike Srpske Manojla …
VIŠE

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije obaviješteno da postoji namjera da devet bivših pripadnika “Islamske države”, …
VIŠE

Trenutni odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine nisu “antagonistički”, ali su neka pitanja otvorena godinama, što govori da “ipak …
VIŠE

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je da potpredsjednik SDP Denis Bećirović jedino što zna …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom da je Vlada Srpske …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)