Home Vijesti Cvijanović: Očuvanje identiteta srpskog naroda od izuzetnog značaja

Cvijanović: Očuvanje identiteta srpskog naroda od izuzetnog značaja

0

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Karlsrueu u Njemačkoj značaj očuvanja i razvoja vjerskog i kulturnog identiteta srpskog naroda.

Cvijanovićeva je prisustvovala slavi i obilježavanju 50 godina od osnivanja Eparhije dizeldorfske i njemačke, te osveštanju hrama Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu, kao i svečanosti povodom 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Čestitajući slavu i značajan jubilej NJegovom preosveštensvu episkopu dizeldorfskom i njemačkom Grigoriju, sveštenstvu i parohijanima, Cvijanovićeva je naglasila važnost postojanja institucionalne veze Srba u rasijanju i Republike Srpske.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da su Srbi u dijspori spremni da se uključe u projekte institucija Republike Srpske koji podrazumijevaju uspostavljanje zajedništva i veću povezanost sa maticom.

Cvijanovićeva je zahvalila Crkvi i srpskoj zajednici u Njemačkoj za zalaganje u očuvanju srpskog identiteta i afirmaciji Srpske, te podržala rad eparhijskog Fonda za misiju, čiji je cilj da realizacijom i organizovanjem kulturnih manifestacija promoviše vjersko i kuturno nasljeđe Republike Srpske.

Svečanostima Eparhije dizeldorfske i njemačke prisustvovali su i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, predstavnici diplomatsko-konzularne mreže Srbije i BiH u NJemačkoj, gradonačelnik Karlsruea, te predstavnici drugih hrišćanskih crkava.