Home Vijesti Cvijanović: Nadam se da će poslanici pokazati dovoljno jedinstva o stvarima strateški...

Cvijanović: Nadam se da će poslanici pokazati dovoljno jedinstva o stvarima strateški važnim za Srpsku

0

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je očekivanje da će svi poslanici na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne Skupštine pokazati dovoljno političkog jedinstva o stvarima strateški važnim za Srpsku.
Cvijanovićeva je ukazala na potrebu da svi poslanici jednostavnim i jasnim rječnikom kažu šta se to dešavalo u okviru ovakve BiH.
– Za očekivati je od svih parlamentranih političkih partija u Republici Srpskoj da  okažu odgovornost prema Dejtonskom sporazumu, dejtonskoj poziciji Republike Srpske i da svi žele da brane tu njenu poziciju – rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Senata Republike Srpske.
Ona je navela da je Senat Republike Srpske apelovao da svi, sa dovoljno političke zrelosti i ozbiljnosti, razumiju važnost da se čuva Dejtonski sporazum, ali i da se identifikuju sve devijacije nastale usljed neustavne transformacije.
– U okviru BiH danas kao nigdje u civilizovanom svijetu imate ustav koji kaže jednu stvar, a onda u praksi imate nešto sasvim drugo – pojasnila je Cvijanovićeva.
Ona je rekla da je jednom prilikom u razgovoru sa jednim visokopozicioniranim strancem ukazala na neke stvari na šta je on odgovorio da ovdje postoje rješenja koja su zakonita, jer su doneseni zakoni, ali nisu ustavni, te dodala da je ova tema za razmišljanje za sve pravnike, političare i građane.

– Mi danas živimo sa posljedicama eksperimenta u koje je neko zalazio sa namjerom da se ono što je decentralizovano centralizuje, a bez svijesti o tome kakve će to efekte proizvesti – istakla je Cvijanovićeva.
Ona je dodala da ti stranci u svojim zemljama nikada ne bi dozvolili da imaju strane sudije u Ustavnom sudu, te napomenula kako su sve promjene Ustava BiH dovele do određenih katastrofalnih posljedica.
Pročitajte još:Cvijanović: Razumijem teret Bihaća, ali Srpska ne može rješavati problem migranata
– Institicije BiH koje su napravljene prenosom nadležnosti nisu efikasnije, bolje, jeftinije i prihvaćenije od građana. Danas nemamo uređeniji život u okviru BiH. Narodi u BiH se ne cijene više i ne oslanjaju jedni na druge i nemaju većeg međusobnog povjerenja – ukazala je Cvijanovićeva.
Cvijanovićeva je rekla da nije imala nikakve razgovore sa predstavnicima opozicionih političkih stranaka o sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine za koju je rekla da je dovoljan forum da se sutra pokaže političko jedinstvo političkih stranaka iz Republike Srpske.
Ona je podsjetila da je ranije, zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, razgovarala sa liderima SDS Mirkom Šarovićem i i PDP Branislavom Borenovićem u pripremi jednog drugog sastanka u Srbiji.
– Tada smo se na određen način bavili i pitanjem Narodne skupštine, pravljenja određenih materijala. Sve što je izašlo sa tog sastanka bila je priča eto neću da se povučem sa svojih fotelja u Sarajevu – dodala je Cvijanovićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

SDS će dati doprinos na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, a neke odluke će donijeti na samom …
VIŠE

Član Senata Republike Srpske Milimir Mučibabić izjavio je da će Senat pokušati da kroz otvoren dijalog kaže šta je to što će doprinijeti …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da Republika Srpska ne može da rješava problem migranata u BiH i da nema uslove za …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je danas u Ohridu da BiH nije spremna učestvovati u bilo kojoj …
VIŠE

Predsjedništvo nevesinjskog SNSD najoštrije je osudilo “spekulantsko ponašanje pojedinaca iz redova opozicionog SDS i njihovu želju da na …
VIŠE

Senat Republike Srpske zaključio je danas da institucije Srpske na sve načine, koristeći sva raspoloživa politička i pravna sredstva, treba da …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)