Home Vijesti ĆUTANJE JE ZLATO, VRIJEDI BAR 4.000 KM Šta rade parlamentarci BiH kada...

ĆUTANJE JE ZLATO, VRIJEDI BAR 4.000 KM Šta rade parlamentarci BiH kada je blokiran rad institucije

0

Profesionalni poslanici Predstavničkog doma BiH do sada su primili najmanje po 40.000 KM samo po osnovu „gole“ plate za 10 mjeseci, iako se parlament nalazi u blokadi i nije usvojio nijedan zakon.
Njihove kolege delegati u Domu naroda BiH rade nešto kraće, pa im je na račune leglo po 28.000 maraka. Osnovna plata parlamentarca, u zavisnosti od godina staža i funkcije, iznosi od oko 4.000 KM pa sve do nepunih 5.000 KM. Naravno, ukupna primanja, kada se uračunaju ostala prava, mjesečno dođu i do 6.500 KM.
Možda ove cifre ne bi bile toliko vidljive da poslanici i delegati redovno zasijedaju, donose zakone, mijenjaju sistem na bolje. Međutim, parlament ne radi, komisije nisu izabrane i to sve zbog toga što nema dogovora o novom Savjetu ministara BiH. Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma BiH održana je 6. decembra 2018, kada je izabran kolegijum i poslanici dali svečane izjave, što znači da su dobili već 10 plata. Dom naroda je konstituisan nešto kasnije, 28. februara 2019, pa oni iza sebe imaju punih 7 mjeseci „rada“.
Šta rade parlamentarci kada im je institucija u blokadi? Ili, kako se u žargonu može čuti, šta rade poslanici kada ništa ne rade? Sudeći po informacijama koje se pojave u javnosti, posao im se sveo na pojedinačne inicijative u vidu prijedloga izmjena zakona, na putovanja po regionu i svijetu, naravno – o trošku budžeta. Ipak, parlamenarci tvrde da to nije sve.
– Imamo niz obaveza koje proizlaze iz zahtjeva koje prema nama upućuju različite nevladine i međunarodne organizacije i mislim da značajan broj poslanika svoj dio aktivnosti obavlja radeći na tim vrstama sastanaka – kaže za Srpskainfo šef Kluba poslanika SNDS u PS BiH Staša Košarac.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Prema njegovim riječima, druga dimenzija je poslanički rad na terenu.
– Ide se po lokalnim zajednicama, izbornim jedinicama, razgovara se s lokalnim strukturama vlasti, ali i s političkim predstavnicima drugih nivoa s ciljem da se nađu adekvatna rješenja za te lokalne zajednice i na taj način implementira politički program koji je bio ponuđen građanima na kojima smo svi zajedno dobili mandate – kaže Košarac.
Dodaje da predstavnici SNSD imaju još jednu specifičnu obavezu, a to je analiza zakona koje je visoki predstavnik nametnuo, odnosno kojima je „oteo ustavne nadležnosti RS i prenio na nivo BiH“.
– Tu postoje razne grupe koje pripremaju određene izmjene i dopune zakona, odnosno rade na tome da se nađe adekvatno zakonsko rešenje kako bi se ti zakoni i te nadežnosti vratili u okvire Dejtonskog sporazuma, a to znači u okvire ustavnih nadležnosti Srpske – kaže on.

Poslanik Nezavisnog bloka u PS BiH Aida Baručija smatra da je to šta parlamentarci rade, ili ne rade, stvar odgovornosti svakog pojedinca.
Foto: Parlamentarna Skupština biH
– I pored blokade, lično sam upoznata s radom Damira Arnauta, Mirjane Marinković Lepić, Saše Magazinovića i još par pojedinaca koje srećem na poslu i s kojima aktivno sarađujem u cilju poboljšanja stanja u našoj domovini. Sama sam uputila niz pitanja, proslijedila inicijative, među kojima i onu za odvajanje sredstava od akciza za liječenje teško oboljelih osoba, ali nažalost to sve još stoji u ladicama i čeka da Parlament krene s radom. U pripremi imam još dosta materijala, svakodnevno se bavim istraživanjem i kreiram prijedloge rješenja, trenutno je aktuelna i migrantska kriza, gdje sam s Klubom za evropske integracije i bezbjednosna pitanja PSBiH posjetila prihvatne centre u Unsko-sanskom kantonu, kao i sve nadležne institucije tog i Tuzlanskog kantona – kaže Baručija za Srpskainfo.
Kada je riječ o primanjima, dodaje da ne koristi bilo kakve dodatne beneficije, jer smatra da su i trenutna primanja izabranih političkih funkcionera previsoka, s obzirom na užasno ekonomsko stanje u BiH.
– Od ideje kako će visoka primanja političara spriječiti korupciju i povećati njihovu društvenu korisnost postignuta je situacija da imamo preplaćeni nerad, dok nam polovina stanovništva živi na rubu egzistencije i iseljava se. Za stipendiranje studenata i učenika odvajam 20 odsto plate, dok paušal uvijek preusmjeravam socijalno ugroženim ljudima. To mi predstavlja ličnu i moralnu satisfakciju – kaže Baručija.
Sva primanja poslanika i delegata
Osnovica za obračun plate parlamentaraca je 475,69 KM, koeficijent za „običnog“ poslanika i delegata je 8,4, a za predsjedavajuće domova i njihove zamenike 8,7. Na platu dolazi paušal od 713 KM bez obzira na radnopravni status parlamentaca, a oni koji nisu u stalnom radom odnosu u PS BiH imaju pravo na razliku plate.
Poslanicima i delegatima koji su stalno zaposleni, a imaju prebivalište udaljeno najmanje 80 kilometara od Sarajeva, pripada pravo na naknadu za smještaj u visini 475,69 KM, kao i naknada za odvojen život od porodice u iznosu od 300 KM.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Oni koji ne koriste tu naknadu imaju pravo na pokriće troškova upotrebe ličnog vozila u visini 20 odsto od cijene litre benzina po kilometru. Topli obrok po radnom danu je 6 KM, regres za godišnji odmor 300 KM, članovi kolegijuma oba doma (njih šestoro) imaju pravo na plaćen mjesečni račun za mobilni telefon do 1.000 KM, te po 500 KM za internu i eksternu reprezentaciju. Centri civilnih inicijativa izračunali da za vrijeme mandata parlamentarac BiH može da kešira od 230.000 KM do 290.000 maraka.
Detaljne podatke o radnom statusu i pravima parlamentaraca tražili smo od PS BiH, ali za sada nismo dobili nikakav odgovor.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić naglasio je da je, nakon više od godinu dana od sprovedenih …
VIŠE

Bivši pripadnik terorističke OVK Eljmi Bitići iz Prizrena dobio je poziv iz specijalnog tužilaštva u Hagu za saslušanje 31. oktobra, objavio je …
VIŠE

U Srebrenici nije počinjen genocid, jer onaj ko ima namjeru da sprovede takav zločin – pobije i sve žene, da ne bi mogla biti nastavljena …
VIŠE

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj odavno nije bila šira, ali o problemima pregovaraju samo SNSD Milorada Dodika i DNS Marka Pavića. U …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Narodna skupština Republike Srpske stub državnosti Srpske i pokazatelj …
VIŠE

Predsjednik SDS Mirko Šarović smatra da je legitimno da ova stranka pokuša da obezbijedi 22 poslanika kako bi Predstavnički dom parlamenta BiH …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)