Home Vijesti Čubrilović: Potvrđen suverenitet i ojačana pozicija Srpske

Čubrilović: Potvrđen suverenitet i ojačana pozicija Srpske

0

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je danas da je zaključcima koji su usvojeni na posebnoj sjednici parlamenta potvrđen suverenitet Srpske u okvirima Djetonskog mirovnog sporazuma i ojačana njena pozicija.
“Ovim aktom nisu ugoržena ničija prava, ni drugog entiteta, niti drugih naroda u BiH”, naglasio je Čubrilović novinarima u Banjaluci.
On kaže da je definisan i način preispitivanja prenošenja nekih nadležnosti sa Republike Srpske na BiH i zauzet stav da treba sagledati da li bi funkcionisanje bilo efikasnije da su ostale na nivou entiteta.
“Riječ je o nekim agencijama i odlukama koje su važne za suverenitet Srpske”, istakao je Čubrilović.
On je ocijenio da je na posebnoj sjednici parlamenta potvrđena i dosljedna politika vladajućih stranaka u Srpskoj, koja se ogleda u opredjeljenju za očuvanje institucija i nadležnosti Republike Srpske u okviru dejtonske BiH.
“Poslanici su pokazali ozbiljnost i sabornost time što su 53 poslanika glasala za, a niko nije bio protiv. Smatram da je ovo otvaranje novog demokratskog procesa u okvirima BiH”, kaže Čubrilović.
On je ocijenio da je u zaključcima ostvaljen prostor za kompromis unutar BiH.
“Ukoliko budemo imali dovoljan kapacitet za kompromis, smatram da će ovaj akt pomoći da budu pronađena efikasnija rješenja unutar BiH, kako za entitete tako i za građane i narode koji ovdje žive. Rokovi nisu definisani u zaključcima jer je ovo otvaranje procesa i prilika za sve ostale da se uključe. Za mnoge stvari mora postojati partner, a on je Federacija BiH. Očekujemo razumijevanje i da taj proces teče”, rekao je Čubrilović.
Komentarišući činjenicu da je i na posebnoj sjednici Narodne skupštine bilo oštre rasprave i diskusija mimo teme, Čubrilović je naveo da je sve još u demokratskim okvirima i nema razloga za posebno naglašavanje tih pitanja.
“Iza nas je više od 20 godina rada i ne bi se moglo reći da nije bilo dovoljno vremena da se spoznaju neke stvari, ali to nije ništa bitno različito od drugih parlamenata. Rukovodstvo parlamenta ili predsjedavajući ne može baš uvijek da striktno primjenjuje Poslovnik o radu, ali se trudimo da to bude u propisanim okvirima”, rekao je Čubrilović i dodao da se poslanici ponašaju u skladu sa nivoom obrazovanja i kulture, pa i navikama.
Let’s block ads! (Why?)