Home Vijesti Čubrilović: Ne vjerujem da će se posebna sjednica NS RS pretvoriti u...

Čubrilović: Ne vjerujem da će se posebna sjednica NS RS pretvoriti u beskonačno repliciranje

0

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da očekuje punu sabornost među poslanicima na sutrašnjoj posebnoj sjednici Republike Srpske, na kojoj će razmatrati Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.
Čubrilović je naveo da od poslanika očekuje dostojanstvo s obzirom na značaj teme koju će razmatrati, te izrazio uvjerenje da će, proučavajući kvalitetno pripremljeni materija, imati šta o tome da kažu.
On je napomenuo da su obraćanja najavili čelnici skoro svih stranaka, te da vjeruje da će se razgovarati samo o činjenicama.
– Očekujem da će se postići puna sabornost poslanika iz stranaka koje imaju sjedište u Republici Srpskoj – rekao je Čubrilović za Alternativnu televiziju.
On je dodao da očekuje razumijevanje i od poslanika iz stranaka koje nemaju sjedište u Srpskoj s obzirom na okolnosti i istorijske činjenice.
Čubrilović ne vjeruje da će poslanici doći u situaciju da posebnu sjednica Narodne skupštine pretvore u beskonačno repliciranje, već da će se ozbiljno pristupiti sjednici i da neće biti mjesta za veliki broj replika ili nečeg drugog što bi ostavilo loš utisak.
Može se očekivati, smatra Čubrilović, da će poslanici ozbiljno ukazati na problematiku koja postoji, odnosno da je Republika Srpska kroz nametnuta rješenja izgubila dio svojih nadležnosti.

Čubrilović je rekao da posebna sjednica nije odgovor na neustavnu deklaraciju SDA, budući da je parlament suviše ozbiljna institucija da bi se bavila deklaracijom jedne političke opcije, bez obzira što dolazi u kontinuitetu.
Kada je riječ o ponašanju poslanika na skupštinskim zasjedanjima, Čubrilović je ocijenio da pojedini još nisu shvatili šta je parlament, koga predstavljaju, već da to vide kao poligon za iznošenje političkih stavova i dodvoravanje svom političkom tijelu.
Čubrilović je naveo da je Senat Republike Srpske na današnjoj sjednici podržao materijal koji pripremljen u vezi sa procesom koji se odvijao u posljednjih 20 do 25 godina u BiH.
– Zadovoljni su dokumentacijom koja je pripremljena za ovaj slučaj i podržavaju da je ovo pravo vrijeme da se Narodna skupština oglasi o tom pitanju – rekao je Čubrilović, koji je prisustvovao sjednici Senata.
O zahtjevu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, Čubrilović je rekao da Dodik sa te pozicije ima pravo da pokuša da ispravi uočene anomalije.
Pročitajte još:Cvijanović: Nadam se da će poslanici pokazati dovoljno jedinstva o stvarima strateški važnim za SrpskuGLAVNI ODBOR SDS Šarović najavio da će biti na posebnoj sjednici parlamenta SrpskeCRNADAK O POSEBNOJ SJEDNICI NSRS “SNSD ne misli o srpskom jedinstvu, već o foteljama”
Govoreći o radu OHR-a u BiH, Čubrilović je ocijenio da je vrijeme da visoki predstavnik završi svoju misiju, te da je čak i od njega čuo da to želi, jer će BiH tako pokazati da je postigla određeni politički napredak, a da su političari preuzeli odgovornost za odlučivanje za ono za šta ih narod bira.
– Nemogućnost da se i nakon godinu dana formira vlast na nivou BiH daje za pravo međunarodnoj zajednici da ovde i dalje ostaje prisutna u toj formaciji – smatra Čubrilović.
Komentarišući posljednji izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN, Čubrilović je rekao da, kao ni prethodni izvještaji, nije ništa neočekivano, ali da uvijek pomalo ide na štetu Repblike Srpske i njenog naroda.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) Draško Milinović izjavio je da “politički cirkusanti Draško Stanivuković i …
VIŠE

Glavni odbor Srpske demokratske stranke izabrao je danas Rada Savića za zamjenika predsjednika Srpske demokratske stranke. Pored izbora zamjenika …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je očekivanje da će svi poslanici na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne Skupštine …
VIŠE

SDS će dati doprinos na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, a neke odluke će donijeti na samom …
VIŠE

Član Senata Republike Srpske Milimir Mučibabić izjavio je da će Senat pokušati da kroz otvoren dijalog kaže šta je to što će doprinijeti …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da Republika Srpska ne može da rješava problem migranata u BiH i da nema uslove za …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)