Home Vijesti ČUBRILOVIĆ: BEZ STAVA NARODNE SKUPŠTINE NEMA ODLUKA U BiH

ČUBRILOVIĆ: BEZ STAVA NARODNE SKUPŠTINE NEMA ODLUKA U BiH

0

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će skupštinski Kolegijum razmatrati sutra termin održavanja i prijedlog dnevnog reda dvije posebne sjednice – jedne na zahtjev srpskog člana Prdsjedništva BiH Milorada Dodika, a druge na zahtjev Vlade Republike Srpske radi donošenja novog zakona o legalizaciji.
Čubrilović je rekao da je Dodik stavio veto na jednu od odluka Predsjedništva BiH, dok je Vlada Srpske podnijela zahtjev za održavanje posebne sjednice radi donošenja novog zakona o legalizaciji, te da će tu naći i dva zakona iz oblasti socijale.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorada Dodika uputio je zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o njegovoj izjavi o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru NJemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.
On je istakao da je zakazivanjem posebnih sjednica u proteklom četvorogodišnjem mandatu Narodna skupština Srpske dobila dimenziju koju joj garantuje Dejtonski sporazum, a to je da bez njenog stava nema odluka u BiH.
“Srpski član Predsjedništva dao je značaj toj mogućnosti i koristio je skoro svaku priliku da Narodna skupština iznese svoj stav. Time je Republika Srpska postala jako vidljiva i na političkoj sceni, ali i u procesu odlučivanja. Postala je faktor, istina i mnogima smetnja i trn u oku”, rekao je Čubrilović za RTRS.
On je istakao da je to pravo koje Narodnoj skupštini daje Dejtonski sporazum teško izboreno tokom rata, ali i nakon rata u BiH kada je pripreman mirovni sporazum uz veliko zalaganje, ali i poznavanje međunarodnih pravnih prilika domaćih eksperata da Srpska kroz instituciju Narodne skupštine ima takvu vrstu zaštite.
Čubrilović je ocijenio da nije bilo jednostavno raditi u proteklom vremenu koje je bilo obilježeno stalnim pritiscim i prijetnjom sankcijama i kaznama.
“Mislim da je Narodna skupština Republike Srpske svaki put na adekvatan način odgovorila”, rekao je Čubrilović.
On je naveo da je već tradicionalno Narodna skupština Srpske jedini parlament u BiH koji u potpunosti ostvaruje svoju zakonsku ulogu.
Adblock test (Why?)