Home Biznis Crne prognoze: MMF smanjio projekcije rasta u Evrozoni

Crne prognoze: MMF smanjio projekcije rasta u Evrozoni

0

BRISEL, Privredni rast Evrozone bi trebalo da uspori više od očekivanog, objavio je juče Međunarodni monetarni fond.

MMF tako prognozira jer se kriza u proizvodnom sektoru može preliti na veći sektor usluga, u uslovima dugotrajnih tenzija u globalnoj trgovini.

Bruto domaći proizvod 19-člane Evrozone će, prema najnovijim procjenama MMF-a, porasti po stopi od 1,2 odsto u ovoj godini, što je niže u odnosu na raniju projekciju Fonda iz aprila kojom je projektovan rast od 1,3 odsto, prenosi agencija Rojters.

To je i značajno usporavanje u odnosu na prošlogodišnji rast od 1,9 odsto.

Ekonomija Evrozone će porasti za 1,4 odsto u 2020. i 2021. godini, saopštio je MMF, smanjujući tako raniju procjenu rasta od 1,5 odsto za obje godine.

Usporavanje privrede je najvećim dijelom posljedica anemičnog rasta u Njemačkoj, najvećoj privredi Evrozone, kao i stagnacije u Italiji, trećoj po veličini ekonomiji Evrozone, ocjenjuje Fond, uz revidiranje naniže svoje projekcije za obje zemlje.

Njemačka će, kako očekuje, ove godine porasti po stopi od tek 0,5 odsto, što je sporije u odnosu na 0,8 odsto koliko je MMF predviđao u aprilu. To bi bila jedna trećina rasta iz 2018. godine.

MMF je, takođe, smanjio prognozu rasta Francuske, druge najveće ekonomije tog bloka, i sada očekuje da njen rast u ovoj godini bude 1,2 odsto, umjesto ranije prognoziranih 1,3 odsto.

U slučaju adekvatnog Bregzita, koji bi se mogao realizovati do kraja januara, britanska ekonomija bi, prema ocjenama MMF-a, mogla porasti po stopi od 1,2 odsto u 2019. godini i od 1,4 odsto u 2020. godini.

Inflacija u evrozoni će ove godine iznositi 1,2 odsto, iduće godine će biti 1,4 odsto, a u 2021. godini 1,5 procenata, poručuju iz MMF-a. Tanjug

Ključne riječi:& & , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of