Home Vijesti ČOVIĆEV HLADAN TUŠ IZETBEGOVIĆU Vlade FBiH nema još 3 mjeseca

ČOVIĆEV HLADAN TUŠ IZETBEGOVIĆU Vlade FBiH nema još 3 mjeseca

0

SARAJEVO – Novi Savjet ministara BiH trebalo bi da bude imenovan najkasnije do kraja godine, pod uslovom da SDA ne bude insistirala da prije toga riješi pitanje Vlade Federacije BiH, navodi portal Srpskainfo.com.
U tom slučaju sačekaćemo bar još 3 mjeseca, jer je lider HDZ BiH Dragan Čović otvoreno poručio SDA da nova federalna Vlada neće biti formirana prije njene reforme i dogovora o Izbornom zakonu BiH. Komentarišući poziv SDA da HDZ dostavi kandidata za predsjednika FBiH, kao preduslov za izbor entitetske Vlade, Čović je na Kupresu izjavio da ima kandidata, ali da neće ići tako brzo.
– Ovih dana razgovaramo prije svega o reorganizaciji Federacije; to je pitanje koje zajedno sa SDA pokušavamo staviti na dnevni red. Ne može se imenovati nova vlada FBiH, a da to ne rekonstruišemo. Imamo neustanih ministarstava koja već desetak godina imaju takav status, i to želimo riješiti. Trebaće možda čak tri nova ministarstva. Mi želimo riješiti pitanje boračke populacije upravo kroz ministarstvo. Treba na poseban način da se prepozna dio HVO, da bi se lakše rješevale neke stvari, transparentnije – izjavio je Čović, a prenijela RTV Herceg Bosne.
Kada je u pitanju Izborni zakon, Čović je prognozirao da bi to moglo da bude završeno tek u naredna dva-tri mjeseca.
– Međutim, moram biti iskren. Ja sam vjerovao da ćemo u prvom mjesecu ove godine imati Savjet ministara, pa ga imamo tek u decembru. Znači, postoji puno stvari koje se mogu mijenjati. Moj cilj će i dalje biti da u maju tokom zasijedanja u Zagrebu Evropska komisija ima BiH na stolu, kao i Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Da bi se to desilo, mora da ima vlast i jasne reformske aktivnosti – zaključio je Čović.
Kada je u pitanju Savjet ministara BiH, Čović je rekao da bi kompletan sastav trebalo da bude imenovan do 25. decembra.
Da će Savjet ministara biti izabran u decembru juče je najavio i šef Kluba poslanik SNSD Staša Košarac, kao i predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić, koji će danas predsjedavati sjednicom tog doma na kojoj se očekuje potvrda imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.
Najavio je da je prva naredna redovna sjednica Predstavničkog doma 18. decembra, te da će biti spremni da, kada dobiju konačnu potvrdu za ministre i zamjenike ministara, imenuju Savjet ministara BiH.
Međutim, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider DF Željko Komšić već je počeo da pominje januar 2020.
– Ako stvari budu tekle kako treba, BiH bi prije Nove godine mogla imati novi Savjet ministara. Za očekivati je da BiH krajem ove godine ili početkom naredne ima formiran novi Savjet ministara. Da budem oprezan, znajući da u BiH znaju vrijediti Marfijevi zakoni – naveo je Komšić.
Gašparević: Gore nego u komunizmu
Politički analitičar Pejo Gašparević smatra da je ubrzano formiranje vlasti moguće ukoliko dođe do pritiska iz međunarodne zajednice, koji sada nije vidljiv, jer se „zabavila mnogo većim problemima u svijetu“.
– Što se tiče formiranja vlasti na nivou FBiH i na nivou BiH, tu je kamen spoticanja u hrvatsko-bošnjačkim odnosima Izborni zakon. Sve drugo je taktika, politički driblinzi, šarmiranje političkog protivnika. Više se niko ne slaže da Bošnjaci biraju buduće Komšiće, da formiraju platformašku vlast i u njoj instaliraju Hrvate koji će biti lojalni bošnjačkim političkim elitama, a ne hrvatskom biračkom tijelu. To je prevara jednog narioda; gore nego u komunizmu. Dok je god se to ne riješi, ti odnosi će u političkom smislu imati tenzije – zaključuje Gašparević.
Let’s block ads! (Why?)