Home Vijesti Čović: Uvažavaće se srpski stav po pitanju NATO

Čović: Uvažavaće se srpski stav po pitanju NATO

0

SARAJEVO – Opet je nekome stalo da se prepucava. Rekao je to Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice odgovarajući na novinarska pitanja, od kojih je jedno bilo vezano za nadmudrivanja je li Program reformi BiH Godišnji nacionalni program ili nije.
“Nadam se da to neće uticati na buduće odluke i da će sutra Zoran Tegeltija biti imenovan za mandatara Savjeta ministara i da će iduće sedmice na Predstavničkom domu dobiti taj mandat”, rekao je Čović u obraćanju medijima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru, prenosi N1.
“Ja sam optimističan da ćemo mi to završiti taj proces do 15. ili 20. decembra. Dogovor je da dokumenta nema u javnosti dok se ne uspostavi novi Savjet ministara. Ne mislim da je bilo ko niti dobio, niti izgubio. Dobila je BiH i institucije BiH koje 13 mjeseci čekaju da se uspostavi vlast. Da će se išta spektakularno promijeniti, neće”, kazao je.
Čović je kazao da se na sjednici razgovaralo o pojedinačnim razgovorima oko formiranja vlasti, o Izbornom zakonu BiH, nadolazećim lokalnim izborima, te o aktuelnoj političkoj situaciji.
Upitan je li BiH u MAP-u, pošto se oko toga ne slažu članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić, Čović je odgovorio:
“A šta ako jeste, a šta ako nije. Mi se nalazimo u poziciji da se moramo boriti za svoje mjesto na našem evroatlantskom putu. Ja sam bio uvjeren da ćemo MAP aktivirati prošle godine i dobiti kandidatski status. Zato sam danas opet optimističan ako ovaj Savjet napravimo, a napravićemo ga, da pokušamo u petom mjesecu biti na stolu u vrijeme predsjedanja Hrvatske Evropskom unijom, zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Da li smo bliže ili dalje od procesa? Mi smo u njemu. Sve relevantne odluke koje su donesene na NATO putu vrijede. Hoćemo li ikada ući u NATO, to zavisi od institucija BiH. Hrvatska strana tu nema dilema, srpska ima i to će se uvažavati”, istakao je.
Čović je kazao da će kandidati HDZ-a za ministre na zajedničkom nivou biti poznati nakon konsultacija sa Tegeltijom, te dodao da sa partnerima na Federalnom nivou razgovoraju o izmjenama Izbornog zakona i kako reorganizovati Vladu Federacije BiH.
Let’s block ads! (Why?)