Home Vijesti Čović: Stavovi srpske strane će se uvažavati kada je u pitanju evroatlantski...

Čović: Stavovi srpske strane će se uvažavati kada je u pitanju evroatlantski put

0

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) izrazio je nadu da će do 15. ili 20. decembra biti formiran novi saziv Savjeta ministara.
Čović se nada da će na sutrašnjoj sjednici Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, te predstojećoj Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predloženi kandidat za predsjedavajućeg Savjeta Zoran Tegeltija dobiti mandat.
Komentarišući Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, Čović je rekao da nema ni dobitnika, niti gubitnika.
– Mi se moramo boriti za svoje mjesto na evroatlantskom putu. Oko evropskog puta svi smo jedinstveni – naglasio je Čović.
On smatra da bi u maju sljedeće godine, za vrijeme predsjedavanja Hrvatske EU, BiH mogla da se nađe na stolu zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u vezi sa pristupnim pregovorima.
– Ako uspijemo napraviti iskorake, uvjeren sam da će Plenković insistirati da dobijemo svoje mjesto s kojeg smo ispali zbog svoje nesposobnosti da upravljamo procesima u BiH – dodao je Čović.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH bliže ili dalje u procesu evroatlantskih integracija, Čović kaže da vrijede sve relevantne odluke koje se tiču NATO-a.
– Hoćemo li ikad ući u NATO ili, pak, kada bi to moglo biti, zavisi od saveznika i institucija u BiH koje će o tome odlučivati. Hrvatska strana tu nema dileme kada je u pitanju evroatlantski put, srpska, pak, ima i to će se uvažavati – naveo je Čović.
Na pitanje o kadru HDZ u novom sazivu Savjeta ministara, Čović je rekao da će se HDZ BiH držati svog dosadašnjeg načela iskusnih ljudi, mladosti, te zastupljenosti oba pola.
– Ovaj put idemo na žene, jer je naš stav kao i do sada da moramo imati predstavnike dama u Savjetu ministara. Jedan od kriterijuma za nas je i da imamo ljude iz svih područja BiH – dodao je Čović.
Na pitanje novinara da li je izmjena izbornog zakonodavstva BiH i dalje uslov HDZ BiH za formiranje vlasti na federalnom nivou, Čović je rekao da o tom pitanju razgovara sa partnerima.
Komentarišući to što se u Federaciji BiH obilježavanje 25. novembar kao dan državnosti, Čović je rekao da bi bio srećniji da postoji zakon o praznicima koji bi to jedinstveno definisao, “kako ne bi više nagađali”.
– Ja bih volio da upravo na tragu i današnjeg dana izgradimo takvu BiH u kojoj se hrvatski narod ne bi osjećao majorizovanim, da se u ime njega ne može birati u BiH. Ako dobro analizirate dokumente iz tog istorijskog vremena, ali i referendumskog pitanja za BiH, ta ravnopravnost mora zaživjeti. Svi oni koji vole BiH trebaju to prepoznati kao osnovu njenog funkcionisanja – naveo je Čović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Svjedoci smo da ovih dana čitav svijet čestita Bosni i Hercegovini članstvo u NATO, a da su Komitet SNSD i mediji koje kontroliše ova stranka, …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Salcburgu sa Štefanom Šnolom, članom vlade austrijske pokrajine Salcburg …
VIŠE

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da Srpska nikada neće pristati da 25. novembar obilježva kao praznik. …
VIŠE

Кlub poslanika PDP u NSRS uputio je danas zahtjev da se na dnevni red sutrašnje sjednice uvrsti Informacija o Programu reformi za BiH, i to, zbog …
VIŠE

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković smatra da u prijedlog zakona o visokom obrazovanju moraju biti uvrštena veća …
VIŠE

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić smatra da bi u Federaciji BiH prvo trebalo da obnove sve porušene spomenike …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)