Home Politika Čović pod pritiscima da se distancira od Dodika

Čović pod pritiscima da se distancira od Dodika

0


Lider HDZ BiH Dragan Čović u posljednje vrijeme trpi sve veće pritiske kako bi se distancirao od SNSD i njenog lidera Milorada Dodika, i pitanje je da li će na kraju podleći tim pritiscima ili će ostati dosljedan svojoj dosadašnjoj politici.

Jasno je da su Čović i Dodik već godinama u jako dobrim odnosima, te da je im je to partnerstvo posebno važno kada je u pitanju vlast na nivou BiH. Međutim, s druge strane Čović mora voditi računa i o vlastitim biračima koji slijede politiku zvaničnog Zagreba. Čoviću posebno zamjeraju njegove “mlake” reakcije kada su u pitanju NATO integracije, odnosno Dodikovo odbijanje da se pošalje ANP.

Osim hrvatskih stranaka u BiH, na Čovićeve postupke blagonaklono ne gleda ni zvanični Zagreb s obzirom na to da je Hrvatska punopravna članica NATO.

Da se Čović distancira od SNSD ovih dana je zatražio i predsjednik HSP BiH Nikola Raguž, koji je izjavio da HDZ BiH, odnosno hrvatska politika treba biti najjasnija što se tiče NATO puta i da tu trebaju biti na tragu politike Hrvatske, koja je punopravna članica tog vojnog saveza.

– Mislim da HDZ BiH u ovim pregovorima oko Savjeta ministara treba biti najglasniji oko NATO puta, odnosno treba imati jasan stav prema zahtjevima Milorada Dodika. HDZ BiH mora napraviti jasan odmak od Dodikove politike ucjena, ma u koliko dobrim odnosima Dodik i Čović bili – smatra Raguž.

Interes

Iako Čović za sada uspješno balansira između SNSD s jedne, te pritiscima s druge strane, pitanje je da li će i koliko dugo uspjeti da održi taj neutralni stav.

Univerzitetski profesor i politički analitičar iz Mostara, Slavo Kukić, smatra da će Čović taj balans održavati sve dotle dok ne bude imao prve jasne signale u biračkom tijelu da bi mu zbog takve politike mogli okrenuti leđa.

– Bez tih signala on će istrajavati, odnosno ostati na dosadašnjem kursu što je duže moguće. Razloge za to ne treba tražiti niti u interesu Hrvata, niti nekim drugim pitanjima, već isključivo njegovim vlastitim – smatra Kukić.

Dvostruka igra

Dodaje da Čović igra dvostruku igru, jer s jedne strane kaže kako podržava evroatlanske integracije, MAP, ANP i slično, dok s druge strane svojim potezima daje do znanja da su njegove ambicije i ciljevi potpuno identični onima koje ima lider SNSD.

Kukić smatra da zvanični Zagreb, bez obzira na svoja neslaganja sa Čovićevom politikom, za sada ne može mnogo da se miješa, jer nema toliki uticaj na njega.

– Mislim da odnos između Čovića i zvaničnog Zagreba nije uopšte onakav kakvim se čini. Ne vjerujem da Čović ima apsolutnu podršku hrvatskih vlasti za svoju politiku u BiH, već mislim da je Zagreb zarobljen njegovim uslovljavanjima tipa: “ili ćete provoditi ovakvu politiku ili nećete imati glasove hrvatskog biračkog tijela s prostora BiH” – ističe Kukić.

Miješanje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u unutrašnje stvari u BiH, prema Kukićevim riječima, najbolji je pokazatelj kakvu ulogu Čović ima u Hrvatskoj.

– Ukoliko bi mu otvoreno rekli šta misle o njegovoj politici u BiH, to bi im se moglo vratiti kao bumerang. Zbog toga ne vjerujem da će Čović u skorije vrijeme nešto da promijeni, posebno ako uzmemo u obzir da ima jaku podršku među radikalnim političkim krugovima HDZ u Zagrebu – ističe Kukić.

srpskainfo.com

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of