Home Politika Čović o uspostavljanju nove vlasti: Neće se ništa spektakularno promijeniti

Čović o uspostavljanju nove vlasti: Neće se ništa spektakularno promijeniti

0


Opet je nekome stalo da se prepucava. Rekao je to Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice odgovarajući na novinarska pitanja, od kojih je jedno bilo da li je Program reformi BiH Godišnji nacionalni program ili nije.

“Nadam se da to neće uticati na buduće odluke i da će sutra Zoran Tegeltija biti imenovan za mandatara Savjeta ministara i da će idući tjedan na Zastupničkom domu dobiti taj mandat, rekao je Čović u obraćanju medijima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru, prenosi N1.

“Ja sam optimističan da ćemo mi to završiti taj proces do 15. ili 20. decembra. Dogovor je da dokumenta nema u javnosti dok se ne uspostavi novi Savjet ministara. Ne mislim da je bilo niti dobio, niti izgubio. Dobila je BiH i institucije BiH koje 13 mjeseci čekaju da se uspostavi vlast. Da će se išta spektakularno promijeniti, neće”, kazao je Čović.

Čović je kazao da se na sjednici razgovaralo o pojedinačnim razgovorima oko formiranja vlasti, o Izbornom zakonu BiH, nadolazećim lokalnim izborima, te o aktuelnoj političkoj situaciji.

Upitan je li BiH u MAP-u, pošto se oko toga ne slažu članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić, Čović je odgovorio:

“A šta ako jeste, a šta ako nije. Mi se nalazimo u poziciji da se moramo boriti za svoje mjesto na našem evroatlantskom putu. Ja sam bio uvjeren da ćemo MAP aktivirati prošle godine i dobiti kandidatski status. Zato sam danas opet optimističan ako ovo Vijeće napravimo, a napravit ćemo ga, da pokušamo u petom mjesecu biti na stolu u vrijeme predsjedanja Hrvatske Evropskom unijom, zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Da li smo bliže ili dalje od procesa? Mi smo u njemu. Sve relevantne odluke koje su donesene na NATO putu vrijede. Hoćemo li ikada ući u NATO, to ovisi od institucija BiH. Hrvatska strana tu nema dvojbi, srpska ima i to će se uvažavati”, istakao je Čović.

Čović je kazao da će kandidati HDZ-a za državne ministre biti poznati nakon konsultacija sa Tegeltijom, te dodao da sa partnerima na Federalnom nivou razgovoraju o izmjenama Izbornog zakona i kako reorganizovati Vladu Federacije BiH.

N1

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of