Home Vijesti Čović: Migrantsku krizu staviti pod kontrolu, a ne ugrožavati politiku

Čović: Migrantsku krizu staviti pod kontrolu, a ne ugrožavati politiku

0

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da se broj migranata u BiH u posljednje dvije godine drastično povećava i da će to morati da bude stavljeno pod kontrolu.
– S jedne strane, da to vratimo u humanitarnu dimenziju, a da ne ugrozimo na bilo koji način političku, odnosno bezbjednosnu situaciju. Čini mi se da razgovori koje vodimo ovih dana idu u tom pravcu i da ćemo na vrijeme reagovati kako ne bi dobili potpuno novu dimenziju – istakao je Čović.
Čović je ocijenio da je migrantska kriza, od humanitarnog, postala bezbjednosno pitanje, posebno u Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo, područjima gdje su bili i gdje su i sada migranti.
– Da ne budemo naivni, mi razmišljamo da je to i dio strategije, čak i da se područje Hercegovačko-neretvanskog kantona stavi u jedan takav kontekst. Prema tome ćemo se tako odnositi – rekao je Čović nakon sastanka sa delegacijom HDZ Hrvatske, koju je predvodio Predsjednik Odbora za spoljne i evropske poslove ove stranke Gordan Grlić Radman.
Čović je naglasio da će novi Savjet ministara drugačije gledati na migrantsku krizu koja postaje ključni problem funkcionisanja normalne političke stabilnosti u BiH.

On je izrazio nadu da će novi Savjet ministara primarno donijeti zakone za koje su još prije dvije godine rekli da će biti doneseni, odnosno, da će biti promijenjeni i prilagđeni trenutnom ambijentu, kako migrantima, čiji su identitet i namjere nepoznati, ne bi bilo dozvoljeno da uđu u BiH i da se ponašaju kao dio BiH.
Čović je dodao da se odavno nije razmišljalo o tome kako zaustaviti migrante koji nelegalno ulaze u BiH, koji za to nemaju preduslove.
Pročitajte još:EVROPSKI PUT BiH Čović: Želimo sustići Sjevernu Makedoniju i Albaniju uz pomoć Hrvatske
– Nismo ih stavili u okvire zakona BiH, nego smo brinuli gdje ćemo s njima i prepuštali volji tih ljudi da brinemo o bezbjednosnom prostoru oko njih, pa i njih samih – rekao je Čović novinarima u Mostaru.
On je dodao kako je uvjeren da će biti napravljen veoma jasan politički okvir za djelovanje Savjeta ministara kada je u pitanju migrantska kriza.
Radman, koji je i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, rekao je da su migracije veliki izazov i da Hrvatska, iako nije članica Šengenskog prostora, čuva nacionalnu i granicu EU.
– Kada Hrvatska štiti svoju granicu, onda govorimo o ilegalnoj migraciji. Jedno su izbjeglice, za koje postoje konvencije i odgovornost, a drugo su krijumčari koji zarađuju… Imamo 6.500 policajaca koji čuvaju hrvatsku granicu, odnosno granicu EU – istakao je Radman.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Na skupu „Za Republiku Srpsku“, koji je u četvrtak održan u Banjaluci, govorili su ratni komandanti i predstavnici nevladinih organizacija, ali …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je integrativni faktor, a to su pokazali i prijemi povodom Dana Republike Srpske u protekla dva …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta mministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da Savjet ministara nikada više neće blokirati vlasti Republike Srpske, kao …
VIŠE

Svi srpski predstavnici u institucijama BiH treba da rade zajedno. Moj stav i stav partije jeste da tu ne smije biti nikakve podjele, izjavio je za …
VIŠE

Dragan Čović, predsjednik HDZ i HNS, primio je danas u Mostaru delegaciju Odbora za spoljne i evropske poslove HDZ Republike Hrvatske, koju je …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije moguće ukinuti Republiku Srpsku suprotno volji srpskog naroda i da to Srbija ne može …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)