Home Vijesti ČOVIĆ: Izbori u Mostaru biće ove godine

ČOVIĆ: Izbori u Mostaru biće ove godine

0

MOSTAR – Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je kako će ove godine sigurno biti održani lokalni izbori u Gradu Mostaru te da je, po dosadašnjoj dinamici međustranačkih razgovora, realno postizanje sporazuma i o drugim izmjenama Izbornog zakona BiH do kraja marta.
– Promijenilo se puno toga kada je u pitanju priča o Izbornom zakonu u posljednjih godinu dana, ali ne u formalnom smislu da je nešto praktično usaglašeno. Međutim, dogovoreno je da treba usaglasiti izbor 35 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara, izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. Vodimo intenzivne razgovore, danas prije svega na nivou SDA-HDZ i s našim partnerima s kojima činimo koaliciju na nivou BiH i entiteta. Meni se čini da je realno postaviti plan do kraja marta da taj posao završimo. Prije svega, ja ću danas javno kazati, sigurno će biti organizovani izbori u Mostaru 2020. godine. Taj problem će se riješiti, to je sasvim izvjesno. I to u za to predviđenim zakonskim rokovima. Dakle, prije vremena kada Središnja izborna komisija proglašava izbore za ovu godinu – kazao je Čović u intervjuu za Fenu.
Dodaje kako pitanje izbora u Gradu Mostaru treba riješiti u paketu s Domom naroda u FBiH i izborom članova Predsjedništva BiH, kako bi se relaksirali odnosi i vratilo povjerenje, primarno između bošnjačkog i hrvatskog naroda.
– To je zadatak i HDZ i SDA i danas imamo jednu dosta zavidnu dinamiku. Vidjećemo kako će to završiti. Ja sam iskreno optimističan ako nastavimo tempom kojim razgovaramo protekla dva mjeseca, onda nema razloga da u martu javnosti ne objelodanimo da smo taj dio usaglasili i da to možemo pustiti u parlamentarnu proceduru – poručuje Čović.
On kaže kako su zahtjevi hrvatske strane potpuno kompatibilni sa stavovima Evropske unije te da je cilj u prijedloge Izbornog zakona primarno ugraditi odluke Ustavnog suda, ali i odluke suda u Strazburu te da nema niti jednog razloga da to ne bude urađeno i kada je u pitanju Predsjedništvo, Dom naroda, pa i Grad Mostar.
– Ideje o kojima mi govorimo, ideje federalizma, koje upravo baštini EU kao standard unutar svojih članica je nešto što nas potpuno povezuje s idejama EU. A to je najviši nivo ljudskih prava i sloboda, dakle građanskih prava u BiH, ali ne potcijenimo i činjenicu da je BiH, Federacija BiH, što nam je izrekom kazala i jedna od odluka Ustavnog suda, federacija konstitutivnih naroda, a ne nekih drugih oblika. Drugim riječima, tri konstitutivna naroda i oni koji se ne izjašnjavaju tako su realnost BiH i svi koji misle eliminirati ulogu ustavne jednakopravnosti konstitutivnih naroda, pa i mogućnosti da biraju svoje legitimne predstavnike tamo gdje to Ustav BiH predviđa, jednostavno su na krivom putu i to neće donijeti stabilnost. Mi ćemo svoje prijedloge upravo uskladiti sa svim deklaracijama i rezolucijama koje smo dobivali u našoj komunikaciji s predstavnicima evropskih institucija – ističe Čović.

Let’s block ads! (Why?)