Home Vijesti Čović i Izetbegović opet bez dogovora o formiranju vlasti

Čović i Izetbegović opet bez dogovora o formiranju vlasti

0

MOSTAR – Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović obratili su se javnosti nakon sastanka visokih stranačkih delegacija o formiranju vlasti.
Čović je medijima nakon sastanka u Mostaru rekao da je sastanak bio otvoren i prijateljski i da svaki sastanak pravi novi korak ka optimizmu. Najavio je nastavak razgovora o saradnji stranaka, a sve kako bi se relaksirali odnosi između Bošnjaka i Hrvata i SDA i HDZ BiH.
Govora je bila i o formiranju vlast, a Čović je rekao da vjeruje kako će se iduće sedmice o tome razgovarati u Sarajevu najavljujući sjednicu zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH odnosno rukovodstvo oba doma PSBiH. Dogovoreno je da će se razgovarati o izmjeni Izbornog zakona BiH i da će sastanak ekspertnih timova SDA i HDZ BiH biti održan 14. novembra 2019. godine.
– Stvaramo ambijent koji nudi povjerenje, a sve u funkciji da BiH profunkcioniše na evroatlantskom, ali i ekonomskom putu – naglasio je Čović.
Izetbegović je rekao da su SDA i HDZ dugo u koalicije i da nekada bude više, a nekada manje hemije. On je rekao da je bitno da su SDA i HDZ dogovorili normalno funkcionisanje trenutnih vlada na svim nivoima.
– Rezultati rada vlada zasada nisu loši. U BiH sve napreduje od tri do pet odsto – istakao je Izetbegović navodeći da će se kriza sigurno početi postepenu osjećati.
Lider SDA je rekao da se funkcionisanje komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH ne smije vezati za imenovanje novog saziva Savjeta ministara BiH, ali da HDZ smatra kako to nije moguće zbog odnosa u državnom organu zakonodavne vlasti.
On je rekao da HDZ smatra kako se ANP nije smio vezati za imenovanje Savjeta ministara BiH, a s čim se SDA ne slaže jer smatra da entitet ne može narediti državi BiH vojnu neutralnosti.
Izrazio je nadu da će se postići kompromis na nivou države BiH, a i što se tiče izmjene izbornog zakonodavstva. Posebno je istakao da se parlalelno moraju sprovesti odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.
Izetbegović je rekao da će se raditi na definisanju programa novog saziva Vlade FBiH te da će se krenuti u razgovore o pozicijama u FBiH, a da je SDA zainteresovana za spajanje nekih ministarstava i rotiranje.
Na pitanje novinara šta je to novo, Izetbegović je rekao da ništa novog i dramatičnog nema, ali da postoji dobra atmosfera između SDA i HDZ posebno kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH. Čović je rekao da dosta toga novog ima i da vjeruje kako će biti sastanci i sa trećim partnerom, odnosno SNSD-om.
– Ja ne vidim drugog puta do razgovora, pregovora i stvaranje atmosfere povjerenje. To je ključni zaokret koji pravimo – istakao je Čović.
Predsjednik HDZ BiH nije želio komentarisati navode visokog predstavnika Valentina Incka o izbornom zakonodavstvu, ali je rekao da se svi trebaju informisati se o legitimnom predstavljaju.
Što se tiče Mostara, Čović je naveo da je stav HDZ BiH da se do kraja poštuje odluka Suda u Strazburu, ali da razumiju i kongresni stav SDA da se pitanje Mostara treba riješiti federalnim zakonom. Čović je ponovio da je za Hrvatski narodni sabor (HNS) Željko Komšić nelegalan i nelegitiman član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Izetbegović je upitan da objasni izjavu kako BiH neće u NATO ukoliko to ne žele Srbi. On je rekao da Srbe treba uvjeriti da se vrate na pozicijama na kojima su bili prije deset godina, ali da se sadašnji zakoni i strategije trebaju poštivati.
Kako kaže, odnosi s NATO-om ne mogu se unazaditi već unaprijediti ponavljajući da niko nikoga ne može siliti da uđe u NATO. Dodao je da će region imati priliku vidjeti bujanje ekonomija Crne Gore i Makedonije nakon što uđu u NATO.
– Kompromis bi bio to da nema članstva bez novog dogovora, ali da valja krenuti naprijed kako smo se dogovorili – rekao je Izetbegović. Na dnevnom redu Savjeta ministara BiH koja će biti održana iduće sedmice naći će se ANP, a Izetbegović je izrazio optimizam. Oba lidera izrazili su nadu da se mogu naći rješenja za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
(Foto: Avaz)
Let’s block ads! (Why?)