Home Vijesti Čović: Hrvate moraju da predstavljaju njihovi legitimni predstavnici

Čović: Hrvate moraju da predstavljaju njihovi legitimni predstavnici

0

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da treba privesti kraju formiranje Savjeta ministara, ističući da se sa ovim pitanjem predugo taktiziralo.
– Mi smo uradili svoje, predali smo imena kandidata – rekao je Čović novinarima nakon sastanka sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.
On je istakao da će sve što je u nadležnosti Savjeta ministara tri partnera u vlasti na nivou BiH dogovoriti, a da će tamo gdje nema dogovora, stvari biti ostavljene kako jesu, u skladu sa dosadašnjom praksom.
Prema Čovićevim riječima, ključni dio današnjeg razgovora odnosio se na Izborni zakon BiH, odnosno izbor Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH, te izbore u Mostaru.
On se saglasio sa Izetbegovićevom ocjenom da se u razgovore o Mostaru treba da uključe i predstavnici međunarodne zajednice, ističući da će izbori u tom gradu biti održani.

Čović se usprotivio zahtjevu bošnjačke strane da rješenje za izbore u Mostaru bude doneseno u paketu sa rješenjima za federalni Dom naroda i Predsjedništvo.
– I dalje sam umjereno optimističan da o svemu ovome možemo naći dogovor – poručio je lider HDZ i podsjetio da je Ustav vrlo precizno definisao konstitutivne narode i tri predstavnika konstitutivnih naroda u Predsjedništvu BiH.
On je ponovio da minimum koji može prihvatiti HDZ jeste da Hrvati mogu da biraju svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH.
– Što se tiče Doma naroda razgovarali smo o puno stvari – rekao je Čović i zaključio da i u tom tijelu moraju da sjede legitimni predstavnici naroda, odnosno da ne može hrvatski klub delegata popunjavati bošnjačka ili neka druga politička opcija.
Prema njegovim riječima, nešto detaljnije nego do sada razgovarano je i o reorganizaciji FBiH i sprečavanju mogućnosti da isti ljudi vrše izvršnu i zakonodavnu vlast, što je trenutno slučaj.
On je poručio da razgovore treba voditi bez uslovljavanja i da rezultat treba biti kompromis na tragu dosadašnjih dogovora.
– Ne treba praviti pritisak da tobože HDZ ucjenjuje nekoga kako se to pokušava predstaviti u jednom dijelu političkog života u Sarajevu – rekao je Čović, negirajući da je to slučaj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Član Predsjedništva Partije demokratskog progresa Milanko Mihajilica reagovao je na fotografiju na kojoj se nalaze predsjedavajući Savjeta …
VIŠE

Delegacije HDZ BiH i SDA ni na današnjem sastanku u Sarajevu nisu postigle konkretan dogovor u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH i izmjenama …
VIŠE

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu u 15 sati počeo je sastanak delegacija SDA i HDZ koje predvode lider ove dvije stranke Bakir …
VIŠE

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović primio je mandatara za sastava novog saziva Savjeta ministara Zorana Tegeltiju, saopšteno …
VIŠE

Nemanja Tešanović aktivista SDS razbio je prozore na kancelariji te stranke na Trgu Ilidžanske brigade u opštini Istočna Ilidža, saznaje …
VIŠE

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici utvrdila da predloženi kandidati za minister i zamjenike ministara u …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)