Home Biznis Ćorić: Važno suzbiti inflaciju

Ćorić: Važno suzbiti inflaciju

0

11.02.2022. / 15:05

BANJALUKA – Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić ocijenio je da je pred privrednicima i nadležnim institucijama Srpske veoma zahtjevna aktivnost suzbijanja inflacije.

Foto: Capital

“Svi napori koje su uložili naši privrednici da povećaju plate, Vlada Republike Srpske da kroz smanjenje opterećenja dođe do povećanja plata, na neki način su anulirani inflacijom, koja je možda čak sada i dvocifrena, vidjećemo šta će pokazati statistički podaci”, rekao je Ćorić danas novinarima u Banjaluci.

On je dodao da su problemi u privređivanju počeli krajem prošle godine kada je došlo do izuzetnog rasta cijene svih vrsta repromaterijala, kao i do povećanja cijene struje, a i povećanja cijene rada, što je uticalo da su poskupljenje konačnih proizvoda.

Ćorić je na predstavljanju rezultata digitalne transformacije privrede Republike Srpske poručio da je digitalizacija jedan od glavnih preduslova da domaća privreda ostane konkurentna i da se dobro pozicionira na stranim tržištima

Sa tim ciljem su, posredstvom Centra za digitalnu transformaciju, sprovedena dva projekta, kroz koje su izrađene digitalne strategije u 10 preduzeća, te odškolovano isto toliko konsultanata.

Ćorić je rekao da se nada da će kroz dalje aktivnosti, a uz pomoć resornih ministarstava, biti nastavljen proces digitalne transformacije privrede Republike Srpske.

Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Rajko Lajić naveo je da to ministarstvo, kroz investicione projekte i direktna ulaganja, podržava preduzeća koja nabavljaju nove i savremene mašine i u procesu su digitalizacije.

“Za ove aktivnosti u narednom periodu namijenili smo 15 miliona KM. Krajem prošle godine završen je projekat u kojem smo investirali 257.401 KM za privredne subjekte iz sektora prerađivačke industrije koji su učestvovali u digitalnoj transformaciji”, rekao je Lajić.

Savjetnik ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Nikola Dragović istakao je da je informaciono-komunikacione tehnologije moguće uvesti u domaća preduzeća na fleksibilan način, uz relativno male troškove, a uz korištenje domaćeg znanja i ekspertize.

On je dodao da se dosadašnji primjeri iz uspješne prakse najviše ogledaju u smanjenim troškovima poslovanja, prije svega kada je riječ o komunikaciji preduzeća, posebno sa inostranim partnerima.

Rukovodilac ljudskih resursa i pravnih poslova u preduzeću “Elas Metaleksport” Banjaluka Svetlana Vukadinović rekla je da ova kompanija digitalizuje procese koje je moguće, a posljednji je interna komunikacija nabavkom softvera koji omogućava lakšu komunikaciju.

“Nabavili smo softver od domaće kompanije i zadovoljni smo, ali ćemo nastaviti da radimo i na digitalizaciji drugih proizvodnih procesa”, poručila je Vukadinovićeva.

Predstavljanju su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, međunarodnih donatora, partnerskih institucija i organizacija, kao i privrednici. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)