Home Vijesti Čolak: Mora postojati parlamentarna kontrola nad OBA

Čolak: Mora postojati parlamentarna kontrola nad OBA

0

SARAJEVO – Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije u prošlom sazivu parlamenta BiH Bariša Čolak izjavio je da mora postojati parlamentarna kontrola nad tako važnom i osjetljivom bezbjednosnom agencijom.
– Da ne treba da postoji kontrola, postavlja se pitanje zašto bi ona zakonom bila propisana – rekao je Čolak za Glas Srpske.
On je dodao da bi zakonom koji uređuje tu oblast – izbor rukovodstva svih institucija, a pogotovo OBA, moralo da bude precizirano šta i kako dalje, ali da je bilo slučajeva da su direktori nastavljali raditi kao da su bili izabrani i da ih niko nije mogao smijeniti, navodeći slučaj Regulatorne agencije za komunikacije RAK.
– U slučaju izbora rukovodstva OBA problem je što se stvari ne pokreću na vrijeme, a što bi moralo početi znatno prije isteka mandata. Međutim, mi smo već godinu i nešto bez formirane nove vlasti i sada smo u poziciji da je i ova vlast koja sama obavlja funkcije u Savjetu ministara u nekoj vrsti tehničkog mandata. Osim toga, OBA je bila bez parlamentarnog nadzora i situacija sa aspekta kontrole rada ove agencije je zabrinjavajuća – smatra Čolak.
Generalni direktor OBA Osman Mehmedagić Osmica rekao je da do izbora novog rukovodioca on ostaje na čelu ove agencije.

Prethodni tekstIzvještaj protiv dva lica zbog prijetnji javnom tužiocu Let’s block ads! (Why?)