Home Vijesti “CILJ RASTJERATI SRBE” Radanović tvrdi da je epidemija iskorištena za izgradnju migracionog...

“CILJ RASTJERATI SRBE” Radanović tvrdi da je epidemija iskorištena za izgradnju migracionog centra u selu Lipa

0

Vlast u Bihaću iskoristila je epidemiju virusa korona da bi izgradila prihvatni centar za migrante u srpskom selu Lipa, gdje prethodno Srbima nisu obezbijedili povratak već naseljavaju one čiji su se očevi tu borili protiv Vojske Republike Srpske, izjavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović.
Radanović je naveo da se tu namjerno gradi migrantski centar da bi rastjerali srpsko stanovništvo i iz naseljenih okolnih srpskih sela Vrtoče, Krnjeuša, Gornja Suvaja.
Lipa se nalazi na granici Bihaća i Bosanskog Petrovca, ali pripada gradu Bihaću i, napomenuo je Radanović, riječ je o srpskoj zemlji na kojoj nikada nisu živjeli muslimani, te da na udaljenosti od 20 kilometara nema nijedne džamije i muslimanskog groblja.
Umjesto da Srbima bude obezbijeđen povratak, Radanović je istakao da je smještaj obezbijeđen ljudima iz Afrike i Azije, čiji su se očevi i djedovi borili u Lipi 1995. borili protiv Vojske Republike Srpske.
– Tada niko nije postavljao pitanje da li je Avganistanac koji je ubio Radu Lukića bio migrant i da li treba da bude u takozvanoj Armiji BiH. Dali su mu pušku da ubija. Ovi što dolaze su samo sinovi i unuci onih što su u proteklom ratu ubijali Srbe – smatra Radanović.
Radanović je naglasio da se samo kilometar od mjesta gdje se gradi migrantski centar nalazi Crkva Svetog Pantalejmona iz 18. vijeka, koju su u akciji “Sana 95” zapalili pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog čega se sada, između ostalog, sudi komandantu Atifu Dudakoviću i njegovim podčinjenim.

Crkva je obnovljena, a Radanović strahuje šta će s njom biti kada dođu migranti.
– To nije nimalo naivna priča. Svjesno se išlo u dubinu srpske teritorije da bi se rastjerala okolna sela. Srbi povratnici iz Lipe 25 godina podnose zahtjev Unsko-sanskom kantonu, gradu Bihaću i FBiH da im se napravi trafo-stanica da se priključe na struju, naprave kuće i pomoćne objekte. To nikada nije učinjeno, a migrantima su za pet dana sve obezbijedili – ispričao je Radanović.
On je rekao da su protiv gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlićsa podnijeli krivičnu prijavu koju je zaprimilo federalno Tužilaštvo i proslijedilo ga Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću, te da čekaju odgovor.
Radanović je istakao da je Odbor za zaštitu Srba planirao da se fizički suprotstavi namjeri izgradnje ovog migrantskog centra, ali su spriječeni jer su kantonalne vlasti izabrale momenat kada je u FBiH proglašena vanredna situacija, zabranjeno kretanje i okupljanje više od 10 ljudi na jednom mjestu, te zaustavljen međugradski prevoz.
On je naveo i da je na ovaj način prekršen aneks sedam Dejtonskog sporazuma i Krivični zakon Federacije BiH koji propisuje kaznu zatvora do 10 godina za one koji vrše opstrukciju povratka, te napravljen presedan koji će možda najviše koštati Bošnjake u Republici Srpskoj koji mogu biti žrtva ovakvog ponašanja vlasti Unsko-sanskog kantona.
O kršenju aneksa sedam Radanović kaže da su obavijestili i sve potpisnike Dejtonskog sporazuma i Evropsku komisiju.
Federalni mediji su objavili da je izgradnja privremenog prihvatnog centra na lokalitetu Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca u poodmakloj fazi, a prema najavama izmještanje migranata iz napuštenih objekata u gradu na Uni moglo bi početi već naredne sedmice.
Vlada Unsko-sanskog kantona preuzeće brigu o procesu izmještanja migranata, te zdravstvenoj zaštiti kada lokalitet bude spreman za prihvat ljudi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara zatražilo je od medicinskih, ali i drugih institucija da im se hitno dostavi spisak naručene …
VIŠE

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da je medicinska pomoć Srpske povratničkim opštinama u …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da se privodi kraju nabavka respiratora i zaštitne opreme. – Rad na novim, velikim …
VIŠE

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić čestitao je Dan policije Republike Srpske – 4. april, ministru unutrašnjih poslova Draganu …
VIŠE

Koliko smo hrane nanijeli, kad sve ovo završi bojim se da ćemo morati izlaziti kroz prozore. Miladin Berić, …
VIŠE

Novinari se žale da je pres služba bolnice nedostupna za medije i ne odgovara na upite, a da se biraju oni kojima će se obezbijediti …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)