Home Vijesti CILJ FORMIRANJA AGENCIJE, ZAŠTITA ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA

CILJ FORMIRANJA AGENCIJE, ZAŠTITA ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA

0

BANJALUKA – Formiranje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske je jedan od odgovora na neuspjele napore da u vanrednoj situaciji zdravstvenim ustanovama u Srpskoj bude omogućeno funkcionisanje i zaštita zdravlja stanovništva, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.
“U međuvremenu prevaziđene su administrativne barijere za dobavljače medicinskog kiseonika u bolnice u Republici Srpskoj, koje raspolažu potrebnim kapacitetima, a snabdijevanje je uredno”, ističu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, reagujući na tvrdnje direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka da od osnivanja agencije za lijekove Srpske neće biti ništa.
U saopštenju se podsjeća da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, na vanrednoj Konferenciji u oblasti zdravstva, prisutne informisalo o problemu snabdijevanja medicinskim kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom, navodeći da to nije problem samo Republike Srpske, nego BiH.
“Predloženo je nekoliko privremenih rješenja u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom, ali je Zolak sve prijedloge odbio. Umjesto konstruktivnih rješenja u interesu pacijenata, nastavljena je praksa da ne nude nikakva rješenja u okviru nadležnosti, već se delegiraju problemi i odgovornost prebacuje drugima”, dodaje se u saopštenju.
Iz Ministarstva zdravlja napominju da se u pandemiji virusa korona dokazalo da je za sve što je bila nadležna Republika Srpska funkcionisalo i funkcioniše.
“Vlada Republike Srpske je učinila ogromne napore da obezbijedi sve što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenih ustanova i u vanrednim okolnostima pandemije. Nijedan pacijent nije ostao nezbrinut, nijedan lijek nije nedostajao, zdravstveni radnici u svakom trenutku imaju dovoljne količine zaštitne opreme, a prve vakcine smo nabavili onog trenutka kada smo prestali da se oslanjamo na aranžmane u okviru BiH”, ističe se u saopštenju.
Adblock test (Why?)