Home Vijesti CIK KORIGOVALA NAREDBU O PONOVNOM BROJANJU

CIK KORIGOVALA NAREDBU O PONOVNOM BROJANJU

0

SARAJEVO – Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je korigovala naredbu o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika Republike Srpske, navodeći da je riječ o kontrolnom brojanju kojim se utvrđuju izborni rezultati po službenoj dužnosti, a ne po prigovorima.
Protiv ove odluke ponovo je bio član CIK-a Vlado Rogić koji je ponovio da nisu razmotrene sve žalbe i prigovori, prenosi Srna.
“Možemo mi to sada zvati kontrolnim brojanjem, ali to je u suštini ponovno prebrojavanje. Mi smo obesmislili na taj način postupak ponovnog brojanja koji je izričito propisan zakonom”, rekao je Rogić.
Član CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je CIK iskoristio izmjenu Izbornog zakona koju je nametnuo Kristijan Šmit prema kojoj je CIK-u data mogućnost da po službenoj dužnosti donosi naredbe centrima za brojanje da bi se preduzele mjere za otklanjanje izbornih nepravilnosti, a da je druga opcija bila poništavanje izbora.
“Od petka govorimo o 400 biračkih odbora na kojima imamo matematičke nelogičnosti u obrascima sa rezultatima, koje ukazuju na kršenje zakona. Zbog toga donosimo odluku da centar za brojanje utvrdi da li su nelogičnosti tačne ili ne”, navela je Hadžiabdić.

Prethodni tekstU četvrtak brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika Srpske; Omogućen prenos uživo

Adblock test (Why?)