Home Biznis Cijene osnovnih namirnica u Srbiji ostaju iste i narednih 90 dana

Cijene osnovnih namirnica u Srbiji ostaju iste i narednih 90 dana

0

30.01.2022. / 16:00

BEOGRAD –  Ministarka trgovina, turizma, telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da će cijene osnovnih životnih namirnica u Srbiji ostati nepromjenjene i 90 dana posle 8. februara.

FOTO: Agencije

Cene osnovnih životnih namirnica ostaju nepromenjene u narednih 90 dana, počev od 8. febuara. Iste namirnice kao i ranije obuhvacehene su ovom uredbom vlade – brašno, ulje, mleko, svinjski but. Nije bilo dodavanja novih namirnica, smatramo da se ova uredba pokazala kao jako dobra“, rekla je Matić za televiziju Prva.

Ona je navela da je odluka vlade (o namirnicama) stupila na snagu prije dva mjeseca i da je doprinijela stabilizaciji cijena na ovdašnjem tržištu, a dovela je i do dobre snabdjevenosti ovim namirnicama.

Zaštitili smo najugroženije socijalne kategorije stanovništva. Nije došlo do skakanja cena, preprodavanja ovih namirnica…Tržišna inspekcija je bila odgovorna i radila je vredno. Verujem da ćemo dobro pregurati i narednih šest meseci, za koje stručnjaci kažu da će biti turbulentni na svetskom nivou“, dodala je ona.

Matić ukazuje na to da su u čitavom svijetu cijene hrane skočile, objašnjasvajći da su cijene sirovina poskupjele, a prije svega, energenata.

Interesantno je da UN i njihova Agencija za hranu izdala prvi izveštaj ove godine, gde se kaže da je Evropa jedan od pogođenijih kontinenata kada je reč o cenama i predviđanjama sa hranom. To je povezano sa kovidom i sa sve neizvesnijom klimatskom situacijom u svetu i Evropi. Inflacija i cene su se kretale od 30 do 70 odsto u svetu, jestivo ulje je negde poskupelo i do 70, i kod nas je dostiglo rekordnu cenu. Poskupeli su voće i povrće, ali to je zbog poskupljenja energenata”, objasnila je ministarka.

Srbija je, kako je rekla, prošla kroz stagnaciju kada je u pitanju rast cijena i to je ohrabrujuće, dodaje Matić.

Međutim, ne ohrabruju nas izveštaji agencije UN, koji govore o globalnom tržištu, i tu se neće smirivati situacija u prvoj polovini 2022. godine. Zato smo odlučili da produžimo uredbu vlade. Ali u drugoj polovini 2022. očekujemo da će doći do stabilizacije tržista, energenata, hrane. Mi smo veliki proizvođači hrane, nema razloga za brigu. Biće dovoljno hrane za naše potrebe i za izvoz“, istaka je ona.    Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)