Home Biznis Cijene građe otišle u nebo

Cijene građe otišle u nebo

7

11.06.2021. / 14:56

BANjALUKA – Cijene jelove rezane građe skočile su između 50 i 70 odsto, a u sektoru drvoprerade u Srpskoj kažu da su tome doprinijeli odnosi među pojedinim velikim tržištima, te povećana potražnja posebno za drvenim kućama koje se prave od te sirovine.

foto: Nezavisne novine

Nakon poskupljenja stiropora, svih vrsta metala pa i aluminijumske i PVC stolarije, na tržištu se bilježi i veliki skok cijena rezane građe, a  predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo kaže za “Glas Srpske” da je većina proizvoda od drveta poskupjela.

Najviše su skočile cijene jelove rezane građe, između 50 i 70 odsto u zavisnosti od sortimenata, hrast je poskupio oko 30 odsto. Poskupljenje na svjetskom tržištu prelilo se i kod nas, a sa druge strane spekuliše se da su Amerikanci pokupovali građu u Evropi i na taj način poremetili tokove na evropskom tržištu. Osim toga, zabilježena je velika potražnja za kućama od drveta, koje se uglavnom prave od jelove građe, tako da je i u tome segmentu povećana potražnja – rekao je Partalo koji je i direktor preduzeća “Drvoprodeks” .

Dodao je da proizvođači žele da naprave što veće lagere da imaju što više robe, a i narudžbe su višestruko povećane.

I mi kao proizvođač parketa imamo dvostruko veće narudžbe nego što smo imali ranije i bukvalno imamo već rasprodanu proizvodnju za narednih nekoliko mjeseci – naglasio je Partalo.

Ističe da su proizvođači iz Srpske mali igrači na svjetskom tržištu, te da su zahtjevi daleko veći u odnosu na raspoložive količine robe, ali da ove godine svi očekuju rast prometa u pojedinim preduzećima, i do 40 odsto. Naglasio je da je i poskupljenje gotovih proizvoda neminovno.

Definitivno je da će biti promjena cijena, skaču ulazne pa i mi dižemo cijene gotovih proizvoda. Možda će profitna stopa biti nešto manja, ali za sada situacija je dobra za drvnu industriju – istakao je Partalo.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je za “Glas Srpske” da  vjeruje da je pandemija virusa korona lani izazvala određene poremećaje u robnim tokovima što se reflektovalo na rast potražnje na tržištu Srpske.

Vidjećemo kako će se situacija odvijati, ali definitivno je potražnja velika. Porasle su cijene repromaterijala za proizvodnju namještaja i vidjećemo koliko će biti moguće povećavati cijene gotovih proizvoda – rekao je Šinik.

Sirovina i iz uvoza

Darko Partalo je rekao da je šumski etat ograničen te da se godišnje u Srpskoj može posjeći oko milion kubika trupaca.

– Dio prerađivača uvozi rezanu građu i elemente iz Hrvatske. Osim toga uvozimo šperploču iz Rusije, potom ivericu i neke druge materijale sa svjetskog tržišta i pravimo gotove proizvode u kombinaciji sa domaćim drvetom – rekao je Partalo. Glas Srpske

 

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here