Home Biznis Cijene goriva u BiH opet rastu

Cijene goriva u BiH opet rastu

6

18.01.2022. / 16:47

SARAJEVO, BANJALUKA –  Cijene nafte na svjetskom tržištu znatno su porasle proteklih dana te su dostigle rekordne iznose. Ovaj rast, kao i uvijek, utiče i na formiranje cijena na tržištu BiH te su pojedine benzinske pumpe već povećale cijene goriva, a brojne su najave i za dodatna povećavanja.

Foto: RAS Srbija

„U proteklih sedam dana primili smo 704 obavijesti o promjeni cijena i marži i one se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od po pet feninga“, kazali su nam iz Federalnog ministarstva trgovine.

Prema podacima ovog ministarstva, cijene benzina u Federaciji BiH se kreću od 2,26 do 2,51 KM, a dizela od 2,21 do 2,51 KM po litru.

Prosječna prodajna cijena naftnih derivata u FBiH na današnji dan je 2,39 KM za benzin i 2,37 za litar dizela.

U pojedinim dijelovima Republike Srpske gorivo je već poskupjelo, a narednih dana očekuju se i dodatna poskupljenja i to u prosjeku za od tri do pet feninga i za benzin i za dizel goriva. Dakle, sa 2,29 KM na pojedinim pumpama će gorivo biti 2,36 KM.

Ovo poskupljenje sigurno će dodatno uticati na poslovanje brojnih firmi, a pogotovo onih koje se bave prevozom putnika i transportom robe. Prevoznici su do sada nekoliko puta tražili od Savjeta ministara BiH da se država odrekne dijela akciza na gorivo, koje sada iznose 1,10 KM po litru goriva, kako ova grana privrede ne bi bila potpuno uništena.

I u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj na snazi je Uredba o ograničenju marži na naftu i naftne derivate, ali time se samo malim dijelom može uticati na ograničavanje cijena. Klix

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)