Home Biznis Cijena gasa u Srpskoj raste za 16 odsto

Cijena gasa u Srpskoj raste za 16 odsto

0

15.07.2022. / 16:30

BANJALUKA  – Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj za treći kvartal ove godine u odnosu na cijenu iz drugog kvartala će porasti za oko 16 odsto, rečeno je Srni iz kompanije “Gas-res”.

FOTO: Pixabay

Prema ugovoru koji “Gas-res” ima sa “Gasprom eksportom”, koji se realizuje od 2015. godine, cijena prirodnog gasa se utvrđuje svakog kvartala i proračunava na osnovu naftne formule, tačnije cijena prirodnog gasa na kvartalnom nivou može rasti ili padati u skladu sa kretanjima cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu.

U kvartalnoj promjeni cijene nema ništa vanredno ni novo, ona se obračunava po postojećim ugovornim uslovima“, navode iz kompanije “Gas-res” i dodaju da ne postoji nikakva odluka “Gasproma” o poskupljenju prirodnog gasa za Republiku Srpsku.

Iz ovog preduzeća navode da imaju potpisan ugovor sa “Gasprom eksportom” do kraja ove godine, da je on potpisan 2015. godine i od tada se povremeno produžava.

Način formiranja cijena prirodnog gasa, na osnovu naftne formule, je neizmjenjen od početka ugovora i to je prednost, jer se ne koriste berzanske cijene prirodnog gasa koje su višestruko više i nepredvidivije”, navode iz “Gas-resa”.

Kompanija “Gas-res” u skladu sa ugovorom koji ima sa “Gasprom eksportom”, redovno i bez kašnjenja izmiruje sve svoje finansijske obaveze. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)