Home Vijesti CENTRALNI DOGAĐAJI POVODOM 9. JANUARA – DEFILE, AKADEMIJA I PRIJEM U BANJALUCI

CENTRALNI DOGAĐAJI POVODOM 9. JANUARA – DEFILE, AKADEMIJA I PRIJEM U BANJALUCI

0

BANJALUKA – Centralni događaji povodom proslave Dana Republike 9. januara, biće svečani defile, akademija i prijem u Banjaluci, predviđeno je programom proslave ovog republičkog praznika.
Svečani defile biće održan na Trgu Krajine, svečana akademija u sportskoj dvorani “Borik”, a svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.
Programom je predviđena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima koja će biti upriličena u Kulturnom centru “Banski dvor”, kao i polaganje vijenaca i cvijeća na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske, Spomeniku banjalučkim bebama, Spomenik borcima NOR-a i Spomen-kosturnici u Banjaluci.
Vijenci će biti položeni i na Srpskom vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu i spomen-obilježju bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića u Modriči.
Dan Republike Srpske biće obilježen u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, kao i u Brčko distriktu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji je danas predsjedavao Prvom sjednicom Odbora za proslavu Dana Republike.
Na sjednici, koja je održana u Palati Republike, konstituisan je Odbor, usvojen Program proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave.
Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.
Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.
Adblock test (Why?)