Home Biznis Čelnici EU-a zadužili EK da predloži rješenje za visoke cijene električne energije

Čelnici EU-a zadužili EK da predloži rješenje za visoke cijene električne energije

0

26.03.2022. / 17:00

BRISEL, Čelnici država članica EU-a zadužili su na samitu koji je završio u petak naveče Evropsku komisiju da predloži rješenja za problem visokih cijena električne energije, pritom se držeći pravila jedinstvenog tržišta i zadržavanja poticaja za zelenu tranziciju.

Foto: Pixabay

Ti prijedlozi takođe trebaju osigurati sigurnu opskrbu energijom izbjegavajući nerazmjerne budžetske troškove.

Takođe su zadužili Savjet EU-a i Komisiju da što prije razgovaraju sa svim akcijama na tržištu o kratkoročnim opcijama za pomoć potrošačima, poput direktnih podrški potrošačima kroz vaučere, smanjenje poreza, limitiranje cijena itd.

Rasprava na samitu o tome kako se suočiti s galopirajućim rastom cijena energenata trajala je nekoliko sati duže nego što je bilo predviđeno.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je teško naći jedno rješenje koje bi bilo dobro za sve članice, jer su neke od njih potpuno ovisne o ruskim energentima, a neke znatno manje.

Plenković je rekao da EU ima tri cilja od kojih je prvi osigurati nove dobavne pravce za plin, zatim međusobno bolja povezanost i treće subvencionisanje potrošača, koje je ponekad suprotno pravilima o državnoj podršci, ali koje je prihvatljivo s obzirom na vanredne okolnosti.

Komisija bi takođe trebala napraviti analizu mjere koje su dosad preduzele zemlje članice za smanjenju računa za energiju kako bi se vidjelo jesu li te mjere poremetile tržišta u drugim članicama. Hina

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)