Home Biznis Čeka se odluka Njemačke: Dojče telekom spustio rampu za 5G mrežu

Čeka se odluka Njemačke: Dojče telekom spustio rampu za 5G mrežu

0

BON, Dojče telekom je objavio da obustavlja sve ponude koje se odnose na razvoj 5G mreže.

Kako su rekli iz Dojče telekoma, ta je odluka donijeta pošto se čeka da Njemačka utvrdi stav o potencijalnim bezbjednosnim rizicima vezanim za kineskog dobavljača opreme Huavej.

“U svjetlu nejasne političke situacije, u ovom trenutku nećemo zaključivati 5G ugovore ni sa jednim dobavljačem. Trenutno obavještavamo sve dobavljače o tome”, saopštio je Dojče telekom, a prenosi Rojters.

Ova telekomunikaciona kompanija je uspostavila 5G mrežu u nekoliko njemačkih gradova, pri čemu je razvoj te mreže u Berlinu zasnovan na pilot projektu u saradnji s kompanijom Huavej.

Planira da iduće godine proširi mrežu na 20 njemačkih gradova. Poslanici u parlamentu iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel su se, međutim, pobunili protiv predloženih propisa kojima se ne predviđa uvođenje direktne zabrane ni za jednog dobavljača već samo provjera njihove tehnologije i upravljanja svih tih kompanija.

Oni su na taj način stali na stranu SAD, koje tvrde da oprema tržišnog lidera Huaveja navodno “na mala vrata” izlaže mreže sajberšpijunaži i da je na to zakonom obavezana prema kineskoj državi.

Huavej te tvrdnje negira.

“Nadamo se da će se politička situacija po pitanju izgrađe 5G mreže u Njemačkoj razjasniti u najkraćem mogućem roku, kako ne bismo zaostajali”, poručili su iz Dojče telekoma. Tanjug

Ključne riječi:& & , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of