Home Biznis CB BiH smanjila inflaciona očekivanja

CB BiH smanjila inflaciona očekivanja

0

16.11.2020. / 16:38

SARAJEVO – Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH), na bazi prikupljenih podataka u oktobru, objavila je da inflaciona očekivanja za tekuću 2020. godinu iznose 0,27%, što je znatno niže od ranije iskazanih očekivanja.

Centralna banka BiH (Foto: CB BiH)

Kako su naveli, razlog za to je opšte usporavanje ekonomskih aktivnosti i potražnje, što se direktno odražava na vrlo blagi očekivani porast cijena.

Za 2021. godinu očekivanja su da će inflacija iznositi 1%, što ukazuje da se ne očekuju znatniji inflatorni pritisci. Postojeći aranžman monetarne politike najvećim dijelom omogućio je održavanje niske inflacije, što je jedan od preduslova za održiv ekonomski rast.

Istraživanja inflacionih očekivanja su važna za monitoring ekonomskih zbivanja. Uobičajena je praksa da centralne banke nadgledaju inflaciona očekivanja, da bi na osnovu toga mogle intervenisati i održavati stabilnu inflaciju.

Centralna banka je po preporuci Evropske komisije pristupila polugodišnjim istraživanjima inflacionih očekivanja. Prikupljanje i analiziranje podataka prvenstveno se odnosi na inflaciona predviđanja eksperata finansijskog sektora u BiH  za tekuću i narednu godinu.

Iz CB BiH navode da će i dalje, u saradnji s bankama i osiguravajućim društvima, redovno provoditi ova istraživanja i objavljivati rezultate radi transparentne komunikacije s javnošću i očuvanja kredibiliteta monetarne politike. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here